Mijn eerste maand op de pabo

Na lang wachten mocht ik in september eindelijk beginnen met de pabo! In de zomervakantie was ik al begonnen met oefenen voor de taal- en rekentoets, maar toch duurde de zomer lang. Ik wilde namelijk écht beginnen, met lessen en stages. En daar ben ik nu een maand mee bezig!

Tijdens onze eerste les schrijven meteen aan de slag op het bord.

Aan de ene kant is de maand voorbij gevlogen, omdat het zo druk was. Aan de andere kant was ik regelmatig verbaasd dat het pas woensdag was, omdat er al zoveel gebeurd was. Het is heel erg wennen om zoveel in mijn agenda te hebben staan, maar ook erg fijn. Ik voel mij weer nuttig en daar geniet ik van. Ik geniet van nieuwe dingen leren. En ik geniet ervan dat ik weer onderdeel van de maatschappij uitmaak.

Tot nu toe ervaar ik de pabo precies zoals het altijd gezegd wordt; het is niet moeilijk, maar het is veel. Omdat ik bezig ben met een verkort deeltijd traject zijn alle modules in elkaar geschoven en is er veel zelfstudie. Hiervoor moet ik voor de bijeenkomst veel lezen en krijgen we in de les enkel het belangrijkste te horen. Dat is even wennen, want ik ben gewend om te leren door naar college’s te gaan.

We hebben niet zoveel lessen. Op dinsdag- en donderdagavond hebben we 2x 1,5 uur les en ongeveer 13x per lesjaar op zaterdag. De eerste zaterdag waren dat maar 2 lessen, maar de 2e zaterdag waren het er 4. Dat wisselt dus. Ik ben blij dat we niet vaker les hebben, want ik weet niet of ik dan genoeg energie zou hebben. Gelukkig ben ik een avondmens, dus ik kan de lessen ’s avonds goed volgen. Al heb ik wel ontdekt dat ik dinsdag en donderdag niet teveel moet doen overdag, omdat het anders wel te zwaar wordt.

Het eerste kwartaal is nog relatief rustig met verslagen en tentamens. We hebben in de eerste weken de taal- en rekentoets gehad. Deze moet je halen om door te mogen naar het 2e jaar. Gelukkig heb ik ze allebei meteen gehaald, dat scheelt veel stress in de rest van het schooljaar. Volgend jaar krijgen we de kennisbasistoetsen Nederlands en rekenen en die liggen op een hoger niveau. Met mijn cijfers zit ik al op het niveau van de kennisbasis, dus dat is fijn. Hoef ik mij voor volgend jaar wat minder druk te maken. Verder hebben we een tentamen over ontwikkelingspsychologie. De rest van de vakken ronden we pas in kwartaal 2 af. Dan moet ik wel heel veel verslagen inleveren.

De eerste 3 stagedagen heb ik verschillende verhalen voorgelezen.

Met mijn stage heb ik geregeld dat ik op maandag kan stagelopen. Een aantal keer moet ik ook op vrijdag stagelopen, maar ik ben blij dat ik niet op dinsdag of donderdag stage heb. Op dit moment heb ik 3 stagedagen gehad, in groep 8 op een basisschool in Dronten. Het is wennen om om half 7 op te staan (voor mij midden in de nacht) en de hele dag tussen de mensen te zitten. Gelukkig zitten er maar 20 kinderen in de klas, maar het contrast met thuis (de kat en ’s avonds mijn vriend) is nogal groot. Ik kom nu dus iedere keer erg moe thuis. Maar dat geeft niet, want ik vind het ook heel leuk! En ik ga er vanuit dat het langzaamaan minder zwaar zal worden.

Omdat ik maar 2 jaar over de pabo doe start de stage meteen in hoog tempo. De eerste dag heb ik voorgelezen, de 2e dag ook samen met een activiteit en de 3e dag moest ik naast het voorlezen ook al een les geven. Vanaf de 4e stagedag moet ik minimaal 2 lessen per dag geven, waarvan ik een aantal zelf moet ontwerpen. Het is flink aanpoten en ook best spannend om al zo snel les te geven. Aan de andere kant is dit wel de manier om het te leren. Zo ging mijn eerste les (spelling) niet geweldig, omdat er veel uitzonderingen in de oefeningen bleken te staan en ik daardoor eigenlijk tussendoor mijn uitleg had moeten aanpassen. De initiële uitleg ging wel goed en mijn mentor was ook best tevreden. En nu heb ik geleerd dat ik soms tussendoor iets moet aanpassen. Mijn mentor vond ook dat ik goed voor de klas sta (al bij de eerste keer voorlezen) en ze zegt dat ze kan zien dat ik het in mij heb. Dat is fijn om te horen!

Al met al een drukke maar goede eerste maand op de pabo. Ik heb het naar mijn zin en ik ben blij dat ik, ondanks twijfels over mijn gezondheid, ervoor gekozen heb om mij in te schrijven!

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

1 gedachte over “Mijn eerste maand op de pabo”

  1. Klinkt bekend allemaal, heb ook ooit de pabo gedaan (maar halverwege overgestapt naar pedagogiek). Inderdaad veel werk. En voor jou is het contrast zeker groot nu je ook stage loopt in zo’n volle klas! Succes, hoop dat je hier echt je plekje gevonden hebt (en de vermoeidheid snel minder wordt).

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.