Ongemakkelijke momenten bij fysiotherapie

Al jarenlang kom ik regelmatig bij de fysiotherapeut. Soms voor een behandeling, soms voor preventie, soms voor een combinatie hiervan. Sinds 2 jaar heb ik eindelijk een chronische indicatie gekregen, waardoor ik net zoveel behandelingen krijg als ik nodig heb, ipv het aantal dat mijn zorgverzekering vergoed. Ik heb nu ongeveer 2x per week fysiotherapie. Ik heb alle vertrouwen in mijn fysiotherapeut, maar er zijn ook wel eens ongemakkelijke momenten.

  • Ik heb vooral problemen met mijn rug, schouders, heupen en SI-gewricht (in je bekken). Daar kan de fysiotherapeut of manueel therapeut wel wat mee, maar daarvoor moeten je kleren uit. Op zich niet zo heel erg (hoewel het alsnog ongemakkelijk voelt om in mijn ondergoed te staan terwijl hij de stand van mijn rug beoordeelt), maar ik vind het vrij ongemakkelijk om mij uit te kleden terwijl de fysiotherapeut iets probeert te doen zodat hij je niet aanstaart tijdens het uitkleden.
  • Er zijn veel oefeningen die ik zonder problemen doe, maar er zijn er ook 2 waarbij ik mij niet heel gemakkelijk voel. Dat zijn de squat en een oefening waarbij ik op handen en knieën moet zitten terwijl ik mijn rug hol en bol maak. Ik weet dat ze goed voor mij zijn en dat de fysio vooral kijkt hoe ik de oefening uitvoer. Toch voelt het vreemd hoe hij toekijkt terwijl ik constant mijn kont naar achteren steek.
  • Mijn rug wordt na het manipuleren vaak gemasseerd. Daarvoor met het bandje van mijn bh los. Dat vind ik prima, en ik vind het ook netjes dat de fysio altijd even aankondigt dat hij hem los maakt. Maar soms lukt het niet helemaal en duurt het vrij lang voordat de haakjes los zijn. Ik moet me dan altijd inhouden om hem niet even zelf los te maken of er een opmerking over te maken.
  • Een grote spiegel in de oefenzaal is ideaal om te controleren hoe je lichaam beweegt en of je een oefening goed uitvoert. Ik maak er dan ook vaak gebruik van. Maar er zijn ook momenten dat ik me er juist ongemakkelijk door voel. Bijvoorbeeld omdat ik er na een half uur oefeningen doen niet meer zo elegant uitzie, of omdat de oefening die ik moet doen er belachelijk uit ziet.
  • Tijdens het behandelen van mijn SI-gewricht raakt mijn fysiotherapeut regelmatig mijn bil aan om daar op te drukken oid. Ik vertrouw erop dat hij er geen vervelende bedoelingen bij heeft en het maakt me nu ook niet meer zoveel uit, maar ik voelde mij de eerste keer toch vrij ongemakkelijk.

Heb jij wel eens een ongemakkelijk moment bij de fysio (gehad)?

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |
Loading comments...