Ongemakkelijke momenten bij fysiotherapie

Al jarenlang kom ik regelmatig bij de fysiotherapeut. Soms voor een behandeling, soms voor preventie, soms voor een combinatie hiervan. Sinds 2 jaar heb ik eindelijk een chronische indicatie gekregen, waardoor ik net zoveel behandelingen krijg als ik nodig heb, ipv het aantal dat mijn zorgverzekering vergoed. Ik heb nu ongeveer 2x per week fysiotherapie. Ik heb alle vertrouwen in mijn fysiotherapeut, maar er zijn ook wel eens ongemakkelijke momenten.

 • Ik heb vooral problemen met mijn rug, schouders, heupen en SI-gewricht (in je bekken). Daar kan de fysiotherapeut of manueel therapeut wel wat mee, maar daarvoor moeten je kleren uit. Op zich niet zo heel erg (hoewel het alsnog ongemakkelijk voelt om in mijn ondergoed te staan terwijl hij de stand van mijn rug beoordeelt), maar ik vind het vrij ongemakkelijk om mij uit te kleden terwijl de fysiotherapeut iets probeert te doen zodat hij je niet aanstaart tijdens het uitkleden.
 • Er zijn veel oefeningen die ik zonder problemen doe, maar er zijn er ook 2 waarbij ik mij niet heel gemakkelijk voel. Dat zijn de squat en een oefening waarbij ik op handen en knieën moet zitten terwijl ik mijn rug hol en bol maak. Ik weet dat ze goed voor mij zijn en dat de fysio vooral kijkt hoe ik de oefening uitvoer. Toch voelt het vreemd hoe hij toekijkt terwijl ik constant mijn kont naar achteren steek.
 • Mijn rug wordt na het manipuleren vaak gemasseerd. Daarvoor met het bandje van mijn bh los. Dat vind ik prima, en ik vind het ook netjes dat de fysio altijd even aankondigt dat hij hem los maakt. Maar soms lukt het niet helemaal en duurt het vrij lang voordat de haakjes los zijn. Ik moet me dan altijd inhouden om hem niet even zelf los te maken of er een opmerking over te maken.
 • Een grote spiegel in de oefenzaal is ideaal om te controleren hoe je lichaam beweegt en of je een oefening goed uitvoert. Ik maak er dan ook vaak gebruik van. Maar er zijn ook momenten dat ik me er juist ongemakkelijk door voel. Bijvoorbeeld omdat ik er na een half uur oefeningen doen niet meer zo elegant uitzie, of omdat de oefening die ik moet doen er belachelijk uit ziet.
 • Tijdens het behandelen van mijn SI-gewricht raakt mijn fysiotherapeut regelmatig mijn bil aan om daar op te drukken oid. Ik vertrouw erop dat hij er geen vervelende bedoelingen bij heeft en het maakt me nu ook niet meer zoveel uit, maar ik voelde mij de eerste keer toch vrij ongemakkelijk.

Heb jij wel eens een ongemakkelijk moment bij de fysio (gehad)?

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

15 gedachten over “Ongemakkelijke momenten bij fysiotherapie”

 1. Herkenbaar.

  Ik kreeg op een gegeven moment dry needling in een bil spier en dan moest er van alles uit. Voelde mij verre van op mijn gemak.

  Beantwoorden
  • O dat kan ik me voorstellen! Ik heb tot nu toe alleen dry needling in mijn rug en schouders gekregen. Maar de kans is groot dat het binnenkort ook in mijn bil en/of heup moet. Kijk er niet echt naar uit 😛

   Beantwoorden
 2. Ik ben inmiddels al zo vaak uit de kleren gegaan bij de fysio, heb daar geen problemen mee. De laatste keer dat ik me daar ongemakkelijk voelde, was toen mijn dochter nog klein was en meeging. Ze moest toen even naar de wc toen de fysio met me bezig was en werd even later door de telefoniste gebracht met de mededeling dat het een grote boodschap was en dat de telefoniste dus haar billen had afgeveegd, haha!

  Beantwoorden
 3. Ik moet zelf niet naar de fysio, maar ik geloof best dat je je soms ongemakkelijk voelt. Ik voel me soms al niet op mijn gemak bij de huisarts, al gaat het beter sinds ik bij een vrouw ga.

  Beantwoorden
  • Ik had van een andere fysiotherapeut die het gelezen had inderdaad ook al gehoord dat het zo normaal is. Dat jullie niet eens een bil zien, maar gewoon kijken naar de beweging

   Beantwoorden
 4. Ik houd sowieso niet van mensen die mij aanraken en dat is bij fysiotherapie ook zo. Maar ik laat het toe omdat ik toch echt die behandeling nodig heb. Ik ben gewoon niet zo aanrakerig, maar ik kan er mee leven als het voor iets medisch is. Het scheelt ook dat de laatste behandeling alleen voor mijn arm was.

  Beantwoorden
 5. Goedemorgen ik heb toch een vraagje aan jullie. Mijn fysiotherapeut behandeld altijd alleen mijn rechterkant, terwijl ik zelf ook wel eens een massage doet bij iemand, maar dan pak ik toch heel de rug beet als ik de knopen eruit hebt gemasseerd. Nu laatst betrapte ik hem erop dat hij , terwijl hij met mij bezig was . Met een hand dus zoals altijd, dat hij met de andere hand met zijn foon bezig was. Dat zag ik doordat ik in de passpiegel keek die er daar in de ruimte staat. Zei wat doe jij nu? Allerlei verontschuldigingen. Was iets met zijn vrouw. Nu daar kan je ook later contact mee opnemen na de behandeling of je vraagt het even als het heel belangrijk is. Kwam ik de keer daarop had hij de spiegel zo neergezet dat je net niks meer kon zien van de behandeltafel. Nu rijst bij mij het vermoede dat hij waarschijnlijk altijd al met zijn foon aan het klote is tijdens de behandeling Moet straks weer en dan ga ik kijken of de spiegel weer normaal staat en anders zet ik hem wel normaal neer zoals hij voorheen altijd al stond. Want nu gaan er toch wel allemaal vreemde gedachten door mijn hoofd heen wat hij misschien allemaal wel niet doet met zijn foon tijdens de behandeling.

  Beantwoorden
  • Als je je er niet goed bij voelt zou ik een andere fysiotherapeut zoeken. Ook als je behandeling onvoldoende vindt, maar als hij steeds op zijn telefoon zit is dat ook zeker een goede reden om een andere fysio te zoeken. Je moet wel vertrouwen in zo’n iemand hebben.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.