PAAZ het toneelstuk – aanrader of niet?

Het was al een tijd geleden dat ik het boek PAAZ van Myrthe van de Meer had gelezen. Toch was het mij bijgebleven. En toen ik hoorde dat er een toneelstuk van was gemaakt was ik direct geïnteresseerd. Ik heb lang getwijfeld, maar heb uiteindelijk op het laatste moment toch besloten erheen te gaan. Hoewel ik zelf graag toneelspel vind ik het leuker om musicals te bezoeken dan toneelstukken. Maar voor dit stuk maakte ik graag een uitzondering.

Inleiding

Voorafgaand aan het toneelstuk was er een inleiding door iemand van Samen Sterk Zonder Stigma. Hoewel ik inhoudelijk niet heel veel kon met de inleiding werd ik wel nog meer gemotiveerd om mijn eigen verhaal in te zetten om het stigma, taboe en onbegrip rondom psychische aandoeningen te verminderen. Door de inleiding kwam je wel in een bepaalde stemming, wat beter bij het stuk paste denk ik. Het is namelijk wel een avondje uit, maar het blijft een zwaar onderwerp. Ook is het waarschijnlijk voor mensen zonder ervaring met een psychische ziekte fijn om vragen te kunnen stellen of om zich een beetje in te kunnen leven over hoe het zou kunnen zijn.

Het toneelstuk

Het hele stuk werd door 1 persoon gespeeld. Dat is een lastige keuze, omdat er in het boek meerdere personages voorbij komen die een grote rol spelen. Hoewel dit over het algemeen goed werd opgelost, miste ik op bepaalde momenten wel echt een tegenspeler. Ook miste ik diepgang en uitleg die bij het boek wel was verwerkt. Nu had ik het boek gelezen en kende ik het verhaal erachter, waardoor het niet heel storend was. Toch kan ik mij voorstellen dat het minder compleet overkomt als je het boek niet kent. In het boek had ik een paar keer moeite met de volgorde, dat ik die niet snapte. In het toneelstuk had ik dat meerdere keren. In een boek staat er natuurlijk boven dat je een nieuw hoofdstuk leest, dat is bij een toneelstuk anders. Daardoor vond ik het soms teveel van hot naar her gaan.

Ondanks het chaotische karakter, waar ik op sommige momenten wat moeite mee had, was het wel een mooi stuk. De zwarte humor uit het boek kwam terug, maar ook de herkenbare momenten voor mensen die een behandeling hebben gevolgd binnen een instelling. Er werd slim gebruik gemaakt van de ruimte en de attributen, waardoor het voor het publiek geloofwaardig werd dat Emma zich op een andere plaats bevond. Ook vond ik het Yora, de actrice goed doen. Het is geen gemakkelijke rol, maar ze bracht hem geloofwaardig.

Herkenning

Ik las het boek PAAZ voordat ik mijn behandeling bij Altrecht volgde. Ik had daardoor weinig momenten die ik herkenbaar over vond komen. Dit was bij het toneelstuk anders, omdat ik nu mijn ervaring bij Altrecht had. Hierdoor krijgt het stuk (en ongetwijfeld ook het boek) een extra dimensie. Stukken over creatieve therapie en overanalyseren zijn zo herkenbaar dat je ze waarschijnlijk grappiger vindt dan de rest van de zaal.

Het nadeel van die herkenning is dat het ook een trigger kan zijn. Er zitten wel een paar heftige momenten in de voorstelling. Gedachtes waar je als publiek zijnde misschien ook net mee worstelt. Nu was ik er op een redelijk stabiele avond, maar ik kan mij voorstellen dat er avonden zijn dat ik er veel meer moeite mee gehad zou hebben. Ze zegt rake en herkenbare dingen die pijn doen. Of die je laten herinneren aan je eigen pijn. Dit is dus wel iets om rekening mee te houden. In ons theater was er nog wel de mogelijkheid om met maatschappelijk werkers na te praten, dus daar was wel over nagedacht.

Ben jij al naar PAAZ geweest? Of heb je het boek gelezen?

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

6 gedachten over “PAAZ het toneelstuk – aanrader of niet?”

 1. Mmh .. ondanks dat ik het boek heb gelezen, denk ik niet dat ik naar dit toneelstuk zou gaan. Vond het best een heftig boek, misschien door mijn eigen ervaringen.

  Beantwoorden
 2. Ik heb het boek gelezen en ben naar de voorstelling geweest. Vond het indrukwekkend, maar moest in het begin wel even wennen aan het opzeggen van het boek. Verder een mooie voorstelling!

  Beantwoorden
 3. Hmmm… Ik heb het boek ook gelezen en twijfel nu over het stuk.. Snap je punten en denk dat het mij ook zou ‘storen’. Dat gespring van hot naar her is niet mijn ding. Vond ik in het boek ook wel lastig ja.

  Beantwoorden
  • Als dat je in het boek al heel erg stoorde vraag ik mij inderdaad af of het stuk geschikt is voor jou. Denk dat je je dan ook de hele avond stoort aan het chaotische

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.