Pabo update – het laatste jaar

Alle cijfers van het 3e semester zijn binnen en ik ben begonnen op mijn nieuwe stageplek. Het afstuderen is begonnen en over 5 maanden heb ik hopelijk mijn diploma. Tijd voor een nieuwe pabo update dus!

In september ben ik begonnen met een stage in groep 3. Dit was op een school met veel kinderen die geen Nederlandse achtergrond hadden. Ze spraken allemaal wel Nederlands, maar je kon merken aan hun woordenschat dat er thuis geen Nederlands werd gepraat. Hierdoor was het soms een uitdaging om ze te leren lezen, omdat hier woorden bij werden gebruikt die ze niet kenden. Ook moest ik opletten welke woorden ik gebruikte als ik iets uitlegde of vroeg.

Naast de stage had ik ook veel opdrachten het afgelopen half jaar. Het was zwaar om dit allemaal op tijd af te krijgen en begin december stond ik op instorten. Ik besloot 1 verslag uit te stellen en probeerde zoveel mogelijk afspraken af te zeggen zodat ik veel kon rusten. Ik was uitgeput, duizelig, had geen concentratie meer en begon het contact met mijn lichaam te verliezen. Zo begon het ook tijdens mijn vorige studie waar ik uiteindelijk een conversiestoornis aan over hield, dus ik wist dat ik iets moest veranderen. Naast een aangepaste planning heeft de lockdown mij ook erg geholpen. Omdat veel niet meer kon had ik meer tijd om te rusten en mijn verslagen af te maken. Uiteindelijk heb ik dan ook alles ingeleverd, ook het verslag dat ik wilde uitstellen. Inmiddels heb ik alle cijfers binnen en gelukkig heb ik alles gehaald! Scheelt straks weer de stress van het herkansen. Daarnaast heb ik ook nog eens gemiddeld een 8,5 gehaald en lig ik op schema om cum laude af te studeren. Het harde werken is dus niet voor niets!

Corona

Net als vorig schooljaar had ik ook dit jaar weer te maken met veranderingen door corona. Mijn eerste stage had ik gelukkig 1 dag voor de lockdown afgerond. Echt afscheid heb ik niet kunnen nemen, omdat die dag geregeld moest worden dat er genoeg werk klaarlag om tijdens de lockdown thuis te maken, maar qua afronden had het in ieder geval geen gevolgen. Voor mijn tweede stage heb ik moeten wachten tot de lockdown voorbij was. Ik heb een aantal keer geholpen op de noodopvang en met de online lessen, maar ik ben later ‘echt’ begonnen dan de planning was.

De lessen van de pabo vinden nu digitaal plaats, dus ik ben al een tijd niet op school geweest. Het is lastiger om mij te concentreren als ik thuis via een scherm een les volg ipv in een klaslokaal, maar het is niet anders. Het is wel fijn dat ik nu geen reistijd meer heb.

Afstuderen

Ik ben nu begonnen aan mijn afstudeerstage. Hiervoor moest ik solliciteren op scholen die iemand wilden begeleiden. Een school in Biddinghuizen leverde voor mij een match op. Daar geef ik twee dagen in de week les aan een groep 6/7. De vaste groepsleerkracht is niet in de klas aanwezig en in de praktijk ben ik overal verantwoordelijk voor. Naast alle lessen heb ik ook contact met ouders en woon ik vergaderingen bij. Eigenlijk ben ik gewoon een juf, maar word ik op de achtergrond nog begeleid. Best pittig! Wel leuk, omdat dit ook het doel is van mijn studie. Ik ben nog aan het zoeken wat mijn stijl is en hoe ik het klassenmanagement doe, maar ik heb er vertrouwen in dat dat goed komt.

Naast de afstudeerstage moet ik ook nog wat opdrachten vanuit school doen en een thesis schrijven. Net als ieder afstudeertraject zal het best zwaar worden en zal ik goed moeten plannen om alles op tijd af te krijgen. Mijn focus ligt op het lesgeven, maar voor mijn diploma zal de thesis ook goedgekeurd moeten worden. Ik ga proberen om iedere week iets te schrijven zodat ik in juli mijn diploma-uitreiking heb.

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.