Recensie Het valt wel, maar niet mee!

Een paar weken geleden kwam de droom van Deborah de Poorter uit. Haar boek werd uitgegeven. Een boek waarin ze haar verhaal kon vertellen. Deborah heeft ook een conversiestoornis en ik volg haar al een tijdje via haar blog. Ik wilde dit boek dan ook heel graag lezen.

het valt wel maar niet mee

Bij Deborah duurde het lang voordat de diagnose conversiestoornis werd gesteld. En ze liep tegen veel onbegrip aan, zelfs in de medische wereld. Uiteindelijk is ze opgenomen in een kliniek die gespecialiseerd is in onverklaarbare lichamelijk klachten. Daar zette ze de eerste stappen naar herstel. Vervolgens heeft ze thuis met behulp van therapie haar leven weer kunnen opbouwen. In Het valt wel, maar niet mee! omschrijft Deborah de periode voor de opname en de opname zelf.

Ik wilde dit boek dan wel graag lezen, maar het was ook erg confronterend. Het eerste deel van het boek ging goed. Dat was vervelend en ik was heel boos op alle artsen, maar ik kon wel doorlezen. Maar bij deel 2 werd het moeilijk. Deborah legde uit wat haar gedachten waren. Precies dezelfde gedachtes die ik ook heb. Ze vond het moeilijk om in contact met zichzelf te komen en ze stelde hoge eisen. Ik heb het boek toen telkens na een paar bladzijden weggelegd. Het was heel fijn om te lezen dat ik niet de enige ben, maar het was ook moeilijk.

Niet het vallen is falen, maar het weigeren om op te staan

De opbouw van het boek vind ik fijn. De hoofdstukken zijn kort en de fragmenten zijn ook kort geschreven. Hierdoor leest het snel en gemakkelijk. Hoewel Deborah in die tijd met zichzelf in de knoop zat is alles helder omschreven. Het is goed te begrijpen, maar het laat tegelijkertijd ook de twijfel en onzekerheid zien waar ze mee worstelde.

Dit boek is een soort dagboek. Het is dan ook niet echt een naslagwerk. Maar het is wel leerzaam voor iedereen die werkzaam is in de medische wereld. Niet alleen wordt er een duidelijk beeld geschetst van de complexe klachten, maar ook wat het met iemand doet om niet geloofd te worden. Ik wil ook mensen die zelf of in hun omgeving te maken hebben met een conversiestoornis aanraden om dit boek te lezen. Het laat namelijk goed zien dat er veel achter een conversiestoornis kan zitten en dat het niet een kwestie van aanstelleritis is.

Hoewel het confronterend was ben ik blij dat ik dit boek gelezen heb. Het heeft mij hoop gegeven voor de toekomst. Ik ben nu nog meer gemotiveerd om beter te worden en mijn leven weer op te zetten. En ik vond het heel fijn om te lezen dat ik niet de enige was die deze gedachtes en gevoelens heeft.

Het valt wel, maar niet mee! kan je bestellen via Pumbo voor 15 euro. Als je meer over Deborah wilt lezen kan je haar blog volgen.

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

3 gedachten over “Recensie Het valt wel, maar niet mee!”

    • Wauw dames, wat een prachtige recensie Leonie. Erg bijzonder om te lezen wat mijn boek voor jou betekent. Liefs ook voor jou Kim! X Deborah

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.