Tips bij hooikoorts

Hooikoorts is een vreemde allergie. Het ene jaar krijg je al in februari last, terwijl je een jaar later pas in juni last krijgt. Soms blijft het bij 3x niezen terwijl je een andere keer ziek op bed ligt. Omdat ik nu redelijk veel last begin te krijgen van mijn hooikoorts leek het mij een goed moment om tips te delen die het wat dragelijker maken.

tips tegen hooikoorts

Gebruik medicijnen
Misschien ben je tegen medicijnen, maar hooikoortsmedicijnen kunnen echt veel verlichting brengen. De pilletjes zijn leuk, maar het is handig om het aan te vullen met neusspray. Dit is anders dan de neusspray die je gebruikt als je verkouden bent. Deze is wat aardiger voor je slijmvliezen. Wel zo fijn omdat bij hooikoorts de slijmvliezen al geirriteerd zijn. Je kunt hooikoortsmedicijnen krijgen bij de drogist, maar ook via de huisarts. Je kunt het beste op tijd beginnen met deze medicijnen. Het liefst voordat de pollen door de lucht gaan zweven.

Laat ramen dicht
Zeker in de zomer is het fijn om de ramen op te zetten. Helaas komt daardoor vrij veel stuifmeel naar binnen. Hierdoor kan je zelfs als je de hele dag binnen zit last hebben van je hooikoorts. Je kunt dus beter de ramen dichthouden. Of je gebruikt speciaal gaas wat pollen en stuifmeel tegen houdt, dan kunnen de ramen toch open.  Let ook bij het auto rijden op open ramen. Ik kan mij voorstellen dat je in een auto zonder airco niet altijd vrolijk wordt van rijden met dichte ramen. Maar als het wel kan of je hebt airco scheelt het al veel. En denk er dan ook aan om het luchtrooster dicht te schuiven zodat er geen nieuwe lucht in de auto komt.

Oogdruppels!
Als ik heel veel last van jeuk- en traanogen heb zijn oogdruppels mijn redding. Het is niet fijn om het in te doen, maar het werkt geweldig.

hooikoortsmedicijnen

Washandjes
Mochten de oogdruppels niet helpen of op zijn is het fijn om een nat washandje op je ogen te leggen. Het is verleidelijk om te gaan wrijven, maar daar maak je het alleen maar erger mee.

Grasmaaiers
Blijf uit de buurt van grasmaaiers. Of nou ja, grasmaaiers die ook daadwerkelijk grasmaaien op dat moment. Je kunt beter even binnen gaan zitten tijdens het maaien of het raam dicht doen. Ik heb zelf weinig last een uur na het grasmaaien, maar er zijn ook mensen die er dan nog wel last van hebben. Het schijnt te helpen als je water gooit over het gemaaide gras.

Bloemen in huis
Let op welke bloemen je in huis neer zet. Sommige boeketten worden versierd met bloeiend gras. Je kunt ook last krijgen van het stuifmeel in bepaalde bloemen. Kies dan liever voor een bos bloemen zonder stuifmeel of gras.

Draag een zonnebril
Als je last hebt van je ogen is het fijn om een zonnebril te dragen. Dat is prettig omdat de zon je ogen kan irriteren. Het helpt zelfs tegen stuifmeel. Dus als je ook een gewone bril draagt helpt dat al een beetje.

tips voor hooikoorts

Kleren drogen
Let op dat je in het hooikoortsseizoen je kleren niet buiten droogt. Er kan dan stuifmeel tegenaan komen. Normaal gesproken is dat niet erg, maar als je veel last hebt van hooikoorts en het liefst de hele dag binnen zit heeft het niet zoveel nut als je kleren onder het stuifmeel zitten.

Welke allergie
Tot slot is het handig om uit te laten zoeken waar je precies allergisch voor bent. Kan je niet tegen bloeiende bomen of juist niet tegen bloeiend gras? Dat kan nogal een verschil maken voor de periode waarin je hooikoortsklachten krijgt. Dan kan je rekening houden met het plannen van vakanties, wanneer je met medicijnen moet beginnen en wanneer je op moet letten met buiten zitten en ramen open houden.

Ik hoop dat jullie de hooikoorts met deze tips iets dragelijker kunnen maken, want je kunt je er echt goed beroerd door voelen.

 

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

6 gedachten over “Tips bij hooikoorts”

 1. Eigenlijk deel je best goeie tips! 🙂 Ik heb zo’n zware allergie voor bomen en grassen dat ik er het hele jaar door medicatie voor moet nemen. Wat ik elke dag gebruik is ’s morgens een pilletje en ’s avonds een ander pilletje, puffer en neusspray (ook Avamys! :-)) en daar bovenop ben ik nu met een behandeling bezig die 4 jaar duurt (in september zit ik ‘al’ in de helft), waarbij ik iedere maand naar de dokter moet voor een spuitje! 🙂
  Ik zit eigenlijk altijd binnen, met ramen en deuren dicht en hang mijn was nooit buiten. Nuttig artikel ook voor mensen die er niet echt weet van hebben hoe zwaar het soms kan zijn… 🙂

  Beantwoorden
 2. Handige tips, dank je wel! Mijn vriend heeft hooikoorts en dit jaar heeft hij er op de een of andere manier extra veel last van. Je kunt je er inderdaad knap beroerd door voelen 🙁

  Beantwoorden
 3. Mijn dochter heeft ook hooikoorts. Ik maak altijd wattenschijft doordrenkt in slappe kamille thee voor als ze last krijgt van ogen. Ik zet ze dan in de vriezer en haal ze 10 a 15 minuten eruit, zodat ze een beetje ontdooien. Daarna leg ik ze op haar oogleden als ze gaat slapen. Dat helpt ook meestal om haar oogleden te kalmeren.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.