Recensie Schrijven kreng! van Lisette Jonkman

Schrijven kreng! Het klinkt niet heel  vriendelijk, maar het is eigenlijk best een vriendelijk boek. Lisette Jonkman geeft meerdere schrijftips zodat je na het lezen van dit boek aan de slag kan met het schrijven van je eigen boek.Ik had veel goede dingen over dit boek gehoord, dus ik was benieuwd. Wat ik er van vond? Dat lees je in dit artikel.

Schrijven kreng

Mijn eerste indruk van het boek is goed. De opmaak ziet er heel leuk uit. Iedere pagina is op een andere manier opgemaakt waardoor het boek bijna als een soort tijdschrift leest. Je hebt dus weinig last van lange lappen tekst. Daarnaast ziet het er gewoon een stuk vrolijker uit dan de standaard witte pagina’s. De teksten zelf zijn ook leuk geschreven. Daardoor leest het boek heel snel. Lisette gebruikt spreektaal en kleine toevoegingen zoals “(niet lachen!)”. Hierdoor wordt het gehele boek een stuk levendiger en is het zeker geen straf om te lezen. Het is bijna alsof je naar haar luistert!

Hoe leuk het boek er ook uit mag zien en hoe leuk de teksten ook geschreven zijn; het gaat om de inhoud. Vanaf pagina 1 was ik al enthousiast over de tips die Lisette je geeft. Sommige tips zijn logisch, maar worden vaak vergeten. Daarom is het goed om ze toch nog eens te noemen. Ze geeft ook tips waar ik nog nooit eerder van had gehoord.Daarnaast geeft ze ook tussendoor schrijfopdrachten. Zo kan je de net gelezen tips meteen in de praktijk brengen. Voordeel van de schrijfopdrachten is dat je soms ook één tekst in verschillende vormen moet uitwerken, zodat je kan zien wat het beste bij jou past.

Er staan veel voorbeelden in van teksten. Net als bij de schrijfopdrachten heeft Lisette soms één tekst op verschillende manieren uitgewerkt. Zo kan je goed zien wat het verschil is en wat het best werkt. Zo werkt een spannende scène beter als je korte zinnen gebruikt. Dat laat ze dan ook zien door eerst lange zinnen te gebruiken en vervolgens dezelfde tekst met korte zinnen te schrijven.

Ook worden er in het boek schrijftermen uitgelegd, ook met behulp van de voorbeelden. Dit hoeft van mij niet perse. Het maakt mij namelijk niet zoveel uit hoe iets heet, zolang het maar werkt in het verhaal. Ik kan me wel voorstellen dat andere mensen het wel fijn vinden om de specifieke bewoordingen te kennen. En het is niet zo dat het boek vol staat met ingewikkelde termen, dus als je het echt heel stom vind is het gemakkelijk over te slaan.

Op pagina 20 wist ik al dat ik dit een leuk boek vond en dat heb ik tot het einde toe volgehouden! Ik had nog geen eerdere boeken gelezen van Lisette Jonkman, maar doordat ze dit boek zo leuk heeft gelezen krijg ik daar wel zin in. Zelfs al houd ik niet van chicklits, ik ben wel heel benieuwd naar haar verhalen. Dat geeft wel aan hoe goed ik dit boek vond. Ik kan het dan ook aan iedereen aanraden die iets met schrijven doet of wilt doen.

En nu ga ik beginnen aan mijn boek!

Schrijven Kreng! kan je bestellen bij bol.com:


Affiliate link

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.