Review: Hygge – de Deense kunst van het leven

Ik kreeg tijdens het Echte Post Is Cool project als verrassing het boek Hygge opgestuurd van A.W. Bruna Uitgevers. Het is een boek waarin wordt uitgelegd wat Hygge is en hoe je dat zelf ook kunt ervaren. Simpel gezegd is het een informatief boek over de Deense kunst van het leven.

Wat is Hygge?

Het is lastig om uit te leggen wat Hygge is. In het boek worden daar ook meerdere bladzijden voor gebruikt. Het is eigenlijk net als het Nederlandse woord gezellig; er is geen goede vertaling voor in andere talen. Het is een gevoel. Hygge is een soort combinatie tussen knus en gezellig. Je kunt Hygge alleen ervaren, maar ook met een groep mensen. Binnen, buiten, alles kan hygge zijn. Het woord hygge wordt ook vaak gekoppeld of vervoegd, waardoor hygge een grote rol speelt in de Deense taal.

Eerste indruk

Toen ik het boek binnenkreeg was ik meteen onder de indruk van de vormgeving. Het is niet perse mijn smaak, maar ik vond het mooi om te zien dat dit boek er anders uitziet dan de meeste boeken. Het voelt ook aan als een luxe boek, een cadeau voor jezelf. Bij het eerste hoofdstuk merkte ik al dat het een prettig leesbaar boek is. De teksten zijn simpel geschreven, kort en er wordt veel gebruik gemaakt van afbeeldingen. De schrijver probeert je in het hele boek mee te nemen in de wereld van hygge en dat is aan alles te merken.

De inhoud

Het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken. In ieder hoofdstuk wordt een ander aspect van hygge behandeld. Waarom zijn bijvoorbeeld kaarsen zo belangrijk voor hygge? En hoe kan je dat zelf toepassen om ook hygge te ervaren? Ook worden er tussendoor verschillende onderzoeken aangehaald. Onderzoeken waaruit blijkt dat Denen een zeer gelukkig volk zijn, wat voor een deel wordt verklaard door hygge. Er worden ook een paar recepten gedeeld voor typische Deense lekkernijen die ook kunnen bijdragen aan hygge.

De vormgeving

Zoals ik net al zei ziet dit boek er anders uit dan de meeste boeken en heeft het een luxe uitstraling. De stijl van de kaft komt ook regelmatig terug in de illustraties in het boek. Daarnaast zijn er veel foto’s die helpen uitleggen wat hygge nu precies is. Al met al is het een mooi boek om doorheen te bladeren. Er is veel aandacht besteed aan de opmaak en vormgeving.

Confronterend

Ik kende hygge nog niet, maar tijdens het lezen kwam ik erachter dat ik wel vaak hygge ervaar. Knus op de bank met mijn deken, kop thee en een boek, maar ook tijdens een boswandeling. Ik ben al goed bezig dus. Maar het was ook confronterend, omdat het veel wordt verwezen naar hygge in een sociaal verband. Want hoewel je hygge in je eentje kunt ervaren, vinden de meeste Denen dat je daarvoor met 3 of 4 mensen moet zijn. En dat sociale contacten een zeer belangrijke rol spelen bij deze levenskunst. Dat is lastig om te lezen, omdat mijn sociale leven heel beperkt is. Iets waarvan ik ook niet goed weet hoe ik daar verandering in kan brengen.

Conclusie

Ondanks het confronterende gedeelte vond ik hygge een fijn boek om te lezen. Het is informatief, maar biedt ook gelijk handvatten om het toe te passen in je eigen leven. Er worden zoveel onderdelen van hygge belicht, dat er altijd wel iets is waar je mee aan de slag kunt. Het is een boek wat je ook aan het denken zet over je eigen leven. Misschien vindt je het na het lezen van dit boek het wel gemakkelijker om wat beter voor jezelf te zorgen en vaker in een knus hoekje te kruipen waar je je heerlijk hyggelig voelt. Het is een mooi boek voor jezelf, maar ook om cadeau te geven. Een aanrader voor iedereen die bewust bezig is (of bezig wilt gaan) met genieten van het leven!

Hygge is te koop bij bol.com voor €19,99

Had jij al wel eens gehoord van hygge?

Dit artikel bevat een affiliatelink
liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

8 gedachten over “Review: Hygge – de Deense kunst van het leven”

  1. Wat een grappig woord. Hyggelig. Haha.Kun je het een beetje vergelijken met het woord gezellig? Dat is ook iets dat niet in andere talen bestaat.

    Beantwoorden
  2. Ik hoor hier steeds vaker van! Ik wil hem heel graag aanschaffen, het lijkt me een oprecht goed boek waar je wat van kan leren! Ik denk dat ik hem binnenkort gewoon maar eens moet kopen, al zou het alleen al zijn om de fijne vormgeving haha.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.