Spiel – mijn ervaring met de grootste bordspelletjesbeurs

Agelopen weekend ben ik voor de 2e keer naar Spiel geweest. Dit is de grootste bordspelletjesbeurs ter wereld en het is vlak over de grens in Essen. Voor ons is dat ideaal, omdat wij al vlakbij de grens wonen en maar iets meer dan een uur hoeven te reizen.

Spiel is een begrip in de bordspelletjeswereld. Ieder jaar worden daar prijzen uitgereikt voor het beste spel van het jaar en komen er veel spellen uit. Sommige bordspellen komen daar uit en kan je later ook in de winkel komen, maar er zijn ook bordspellen die je alleen daar kunt kopen. Een aantal van die spellen had je al eerder via Kickstarter kunnen bestellen, maar kan je later ook daar kopen. Al met al gebeurt er dus veel op Spiel!

Wij gaan naar Spiel om spellen te kopen. Het is ook mogelijk om daar spelletjes te proberen. Veel mensen doen dat, zodat ze weten of ze het spel leuk vinden en willen kopen. Wij doen dat niet omdat het erg druk is op de beurs. Er lopen veel mensen langs de tafels waar jij een nieuw spel probeert te leren en er is veel geluid. Een nieuw spel leren kan al vermoeiend zijn en de combinatie met de drukte en het feit dat je daarnaast ook nog andere dingen wilt zien of doen zorgt ervoor dat wij geen spellen uitproberen op Spiel.

Mensen proberen bordspelletjes uit op Spiel.

Voor Spiel begint staan er op internet allemaal lijsten met spellen die je op Spiel kunt kopen. Er is ook een overzicht van de spellen die je daar wel kunt proberen, maar die nog niet te koop zijn. Dit is vaak het geval bij spellen die later op Kickstarter komen. Ik bekijk de lijsten van spellen die je daar kunt kopen en selecteer op basis van titel, vormgeving van de doos en de spelmechanismes of ik mij verder wil verdiepen in het spel. Na die eerste selectie ga ik kijken welke spellen mij leuk lijken. Ik bekijk foto’s, maar ik probeer vooral korte video’s te vinden waarin wordt uitgelegd hoe het spel werkt. Dit is bij nieuwe spellen vaak wat lastiger, maar veel uitgevers sturen al prototypes naar influencers zodat er al wel een aantal reviews beschikbaar zijn.

Na mijn onderzoek heb ik meestal een stuk of 15 bordspellen waar ik meer van wil weten. Ik ga dan samen met mijn vriend kijken naar nog meer video’s en/of reviews. Als het spel mijn vriend niet aanspreekt kan hij van de lijst aangezien wij samen spelletjes spelen. Als we ergens in een review lezen dat het spel draait om geluk in plaats van tactiek kan hij ook van de lijst. Sommige spelletjes verwijder ik ook van de lijst omdat het mij wel leuk lijkt, maar ook niet meer dan dat. Daarnaast proberen wij te kijken of het niet teveel lijkt op een bordspel wat wij al in onze collectie hebben. Dat gebeurt nu steeds vaker omdat wij zoveel spelletjes hebben.

Er worden demo's van bordspelletjes gespeeld op Spiel.

Met de lijst die we van te voren gemaakt hebben gaan wij naar Spiel. Van te voren weet je al wat de spelletjes kosten, dus je kunt ook van te voren bepalen of je alles gaat kopen of dat je toch keuzes moet maken. Er zijn wel wat aanbiedingen op Spiel, maar veel spellen koop je gewoon voor de prijs die van te voren ook op internet stond. Omdat de beurs zo groot is, is het handig om de app van Spiel te downloaden. Hierin kan je alle bordspellen of uitgevers waar je naar wilt kijken als favoriet markeren. Vervolgens kan je in de app kijken welk standnummer ze hebben. Zo loop je niet als een kip zonder kop rond op de beurs en hoef je niet steeds heen en weer te lopen.

Vorig jaar gingen we naar Spiel om een spel te kopen waar de Kickstarter al van was afgelopen, maar die wij wel heel graag wilden hebben. Een ander spel dat wij graag wilden hebben zou ook in de retail komen, maar wij wilden niet wachten. Dit jaar hadden we dat minder. Er stonden wel bordspelletjes op ons lijstje die we wilden hebben, maar ze waren minder speciaal dan vorig jaar. Daarom hebben we even getwijfeld om te gaan, maar het is gewoon gaaf om ergens rond te lopen wat alleen om bordspellen draait waardoor we toch gegaan zijn. We hebben 4 spellen (en een puzzel) gekocht. Wij vonden dat genoeg, vooral omdat het eigenlijk niet goed meer in onze kast past. Maar er zijn ook mensen die meer dan 20 spellen kopen, dus vergeleken met hun houden wij het bescheiden.

Wij kochten Age of Innovation, Ark Nova Marine Worlds, Ancient Knowledge en Evenfall.

Spiel duurt 4 dagen. Je kunt ervoor kiezen om een ticket voor 1 dag te kopen, maar er zijn ook tickets voor meerdere dagen. Doordat wij ons goed voorbereiden en geen spelletjes spelen hebben we meer dan genoeg aan 1 dag. Mocht je wel van plan zijn om alle stands te willen bezoeken of meerdere spelletjes uit te proberen, dan red je het niet in 1 dag, omdat de beurs echt heel groot is.

Mocht je Spiel nou te ver weg vinden kan je ook eens kijken naar het Spellenspektakel volgende maand in Utrecht. Dat is minder groot en speciaal, maar nog steeds de moeite waard om te bezoeken als je fan bent van bordspelletjes!

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.