Tips om beter te slapen

Mijn slaap is heilig. Ik heb jarenlang slecht geslapen, waardoor ik dankbaar was voor ieder uurtje slaap. Daar mocht ook niemand aankomen. Door de jaren heen heb ik veel geprobeerd en ik heb steeds vaker een goede nacht slaap. Dus ik deel graag de dingen die mij helpen om beter te slapen.

Een bluetooth slaapmasker en op maat gemaakte oordoppen helpen mij bij betere slaap.

Oordoppen

Mijn vriend snurkt dus aan het begin van onze relatie kocht ik oordoppen. Eerst gebruikte ik simpele foam oordoppen die je in vorm moet kneden. Deze waren niet zo comfortabel dus al snel kocht ik slaapoordoppen van Alpine. Dit zat een stuk beter en bevielen goed. Toch besloot ik vorig jaar om oordoppen op maat te laten maken. We gingen samenwonen en ik zou iedere dag de oordoppen in hebben, dus het leek mij beter om oordoppen te hebben die voor mij gemaakt waren. Het was een investering, maar ik ben er erg blij mee. Oordoppen op maat zitten beter, maar je kunt ook kiezen hoeveel en wat voor geluid er wordt gefilterd.

Eerst droeg ik de oordoppen alleen als mijn vriend naast mij lag. Tegenwoordig draag ik ze ook als ik een nacht alleen ben of een middagdutje doe. Omgevingsgeluiden kunnen de slaap meer verstoren dan je doorhebt. Je hoort nog wel harde geluiden en wekkers, dus je hoeft niet bang te zijn dat het huis instort en jij niets merkt.

Bluetooth slaapmakers

Ik slaap slecht omdat ik mijn hoofd niet uit kan zetten. Als ik probeer om nergens aan te denken ga ik juist denken. Ik probeer vaak te tellen, maar dan raak ik de tel kwijt door mijn gedachtes. Op een gegeven moment heb ik een luisterboek aangezet en daarmee werd het eindelijk stil in mijn hoofd. Ik kies voor de Engelstalige versie van Harry Potter, omdat ik die boeken zo goed ken dat ik niet op hoef te letten. Zo kan ik mijn aandacht op het geluid richten, maar ben ik niet te geconcentreerd omdat ik het verhaal wil volgen.

Om mijn vriend niet te storen heb ik een bluetooth slaapmaker gekocht. Eerst probeerde ik met gewone oordopjes in te slapen, maar dat ligt niet lekker. Toen ik een slaapmasker vond met speakers erin had ik de perfecte oplossing. Ik hoor het luisterboek en mijn vriend niet en het doet geen pijn om op mijn zij te liggen. Ik had eerst een goedkope, maar een paar maanden geleden heb ik een upgrade van het slaapmasker gekocht. Deze zit nog comfortabeler en heeft meer functies. Hij valt over je ogen, waardoor je ook geen last hebt van licht. Je kunt eigen muziek en luisterboeken afspelen via bluetooth, maar er staan ook rustgevende geluiden op. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen uit vogel- en watergeluiden. Tot slot zit er op het masker zelf een timer, waardoor de batterij langer mee gaat omdat het luisterboek niet de hele nacht afspeelt. Ik kan inmiddels niet meer zonder!

Lijstjes

Een andere manier om mijn hoofd leeg te maken is opschrijven wat ik nog moet of wil doen. Als ik dat niet opschrijf dan blijf ik er aan denken. Ik herhaal het in mijn hoofd om het niet te vergeten, maar daardoor wordt in slaap vallen een stuk lastiger. Je kunt pen en papier naast je bed neerleggen. Ik kies ervoor om het in mijn telefoon te zetten. Ik heb daar allemaal lijstjes instaan, zodat ik altijd en overal iets kan toevoegen. Er zijn onderzoeken die zeggen dat een telefoon in de slaapkamer slecht is. Er zijn echter ook onderzoeken die aangeven dat dat wel meevalt. Ik gebruik daarom toch mijn telefoon, omdat ik alles op één plek wil hebben. Mocht je merken dat je door het licht van een telefoon toch moeilijker in slaap valt óf in verleiding komt om te gaan scrollen als je niet kunt slapen, kan je misschien toch beter een pen en papier pakken.

Ritme

Een tip die ik jarenlang heb geprobeerd te negeren blijkt toch te werken. Als je een ritme hebt slaap je beter. Ik had vaak dat ik na een slechte nacht extreem vroeg naar bed ging of de volgende ochtend langer in bed bleef liggen. Ook deed ik vaak een dutje als ik erg moe was. Bij een middagdutje wordt altijd gezegd om een wekker te zetten zodat je niet langer dan 20 minuten slaapt. Het duurt bij mij vaak langer dan 20 minuten om in slaap te vallen, dus ik deed dutjes zonder wekker waardoor ik soms wel 2 uur sliep overdag. Sinds ik dat niet meer doe en iedere dag rond hetzelfde moment naar bed ga en opsta merk ik dat ik beter slaap. Ik word minder snel wakker, maar ik val ik ook sneller in slaap. In het begin is het heel lastig om je aan een dergelijk slaapschema te houden, maar uiteindelijk wordt je slaap er wel beter van. Ik was echt tegen de vermoeidheid aan het vechten en probeerde smoesjes te bedenken om toch vroeg naar bed te mogen, maar ik ben blij dat ik heb volgehouden en nu een ritme heb.

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij iets via zo’n link bestelt krijg ik een kleine vergoeding. Dit kost jou niets extra.
liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.