Uitje: aapjes kijken in de Apenheul

Al jaren is de Apenheul mijn favoriete dierentuin. Ook niet zo gek als je weet dat apen mijn lievelingsdieren zijn. Maar ook als je een ander lievelingsdier hebt is het een mooi park waar je de dieren goed kunt zien en mooie foto’s kunt maken. Vorige week was ik weer in de Apenheul en omdat ik zag dat ik er nog nooit een blog over had geschreven vond ik het hoog tijd voor een artikel!

apenheul

Speciale dagen

De Apenheul heeft regelmatig speciale dagen. Voor abonneehouders, maar ook voor mensen die een los kaartje kopen. Zo kon ik 2 jaar geleden met mijn abonnement een weekend voordat het park weer open ging al naar binnen. Vorige week ging ik naar de Apenheul via Vakantieveilingen, waardoor ik voor openingstijd bij de gorilla’s kon ontbijten en daarna het park in kon. Leuk als je een keer iets anders wilt dan een standaard dierentuin bezoekje!

apen fotograferen

Loslopende apen

De Apenheul staat bekend om zijn loslopende apen. Er zijn verschillende gebieden waar je tussen de apen kunt lopen. Sommigen (vooral de doodshoofdaapjes) zijn zo nieuwsgierig dat ze gewoon naar je toe komen of zelfs op je springen. Veel leuker dan een aap bekijken vanachter glas natuurlijk! Er zijn veel loslopende apen, maar ze zijn allemaal vrij klein. Je hoeft er dus niet bang voor te zijn. Ze zijn wel erg benieuwd naar de inhoud van je tas, dus als je niet een speciale apentas hebt (die kan je bij de ingang pakken) dan is de kans groot dat ze er met je eten vandoor gaan. Maar ik heb ook wel eens een doodshoofdaapje met een speen gezien die hij van een baby had afgepakt.

apenheul

Als je een kinderwagen bij je hebt of in een rolstoel zit is de kans groter dat de apen op je af komen. Ze gaan vaak op de rand van de kinderwagen of rolstoel zitten. Ook heb ik het idee dat ze aan het eind van het seizoen sneller op mensen afkomen dan aan het begin van het jaar. Blijf wel rustig zitten. Ga de apen niet aaien of vastpakken. Als de aap besluit dat hij op je wilt springen is dat leuk, maar dwing hem niet omdat je perse een leuke foto wilt maken.

apenheul fotografie

Fotografie

Juist doordat er in de Apenheul zoveel loslopende apen zijn kan je goed foto’s maken van de dieren. Maar ook de apen die niet loslopen zijn goed te fotograferen, omdat ze niet achter een kooi zitten. Ze zitten op eilanden die zijn afgezet met water, zodat je altijd een vrij zicht hebt. Er zijn enkele binnenverblijven, maar de meeste apen zijn met mooi weer gewoon buiten. Je kunt dichtbij komen en het is niet zo heel moeilijk om een mooie foto te maken.

apenheul

Het kan vrij druk zijn in de Apenheul. Zeker bij de loslopende apen. Als je op je gemak foto’s wilt maken is het verstandig om door de weeks te komen. Als dat niet lukt kan je het best ’s ochtends vroeg komen of juist aan het eind van de dag. Het kan ook helpen om de route in tegenovergestelde richting te lopen. En als je gorilla’s wilt fotograferen is het slim om op tijd naar het gorilla-eiland te gaan, zodat je tijdens de presentatie vooraan kunt zitten en geen last hebt van mensen die voor je beeld zitten. Naast de gorilla’s zijn er ook anderen apensoorten die eten krijgen. Daarnaast kan je het treffen dat ze een apensoort eten geven net op het moment dat jij er langs loopt. De apen zitten dan vaak stil en goed in zicht, waardoor het gemakkelijker is om ze te fotograferen.

Wat vind jij van de Apenheul?

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

9 gedachten over “Uitje: aapjes kijken in de Apenheul”

  1. Hele mooie foto’s zeg!
    Ik denk dat ik 10 a 12 jaar geleden voor het laatst ben geweest in de Apenheul als het al niet langer is.
    Kon ik uren kijken naar de doodshoofdaapjes zo schattig.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.