4 toegankelijke bordspelletjes voor 2 personen

Hoewel ik al van jongs af aan graag bordspelletjes speelde ben ik vooral de laatste 2 jaar heel actief in de bordspelhobby. Mijn vriend en ik vinden het allebei leuk dus we hebben veel bordspellen en spelen de meeste van die spellen ook samen. Vroeger dacht ik dat bordspellen met 2 personen niet leuk waren. Toen ik in een winkel vroeg om bordspellen speciaal voor 2 personen kreeg ik een simpel en kinderachtig spel mee. Gelukkig weet ik inmiddels beter en zijn er veel goede bordspellen die je met 2 personen kunt spelen! Vandaag deel ik 4 tips van bordspellen die toegankelijk zijn en goed met 2 personen gespeeld kunnen worden.

Watergate

Dit spel is niet heel bekend onder het grote publiek, maar het is een spel dat mijn vriend en ik graag meenemen op reis. De doos is klein, maar ook tijdens het spelen heb je weinig ruimte nodig en er zit genoeg diepte in. Kort gezegd speel je het Watergate schandaal na door in de rol van president Nixon of eindredacteur van de krant te kruipen. De eindredacteur probeert bewijs te verzamelen tegen Nixon. Nixon probeert de bewijzen te verstoppen of te laten verdwijnen.

Watergate is goed gebalanceerd. Voor beide rollen is het mogelijk om te winnen. Ze hebben allebei sterke kaarten en het is regelmatig een nek-aan-nekrace. Je probeert elkaar echt tegen te werken en je moet op verschillende dingen tegelijk letten om te kunnen winnen. Toch is het een makkelijk spel. Je speelt met weinig kaarten, dus je leert snel hoe je die kaarten kunt gebruiken. Daarnaast zijn het aantal acties die je kunt doen beperkt. Hierdoor heb je snel door hoe het spel werkt en kan je je aandacht richten op tactieken om beter te worden.

Watergate kan je hier kopen.

7 Wonders Duel

Misschien ken je het spel 7 Wonders wel, misschien heb je zelfs al van 7 Wonders Duel gehoord. 7 Wonders Duel is speciaal gemaakt om met 2 personen te spelen. Het speelt ook anders dan de gewone 7 Wonders. Bij Duel spel je 3 tijdperken. Je legt kaartjes neer en die kan je kopen om je eigen stad uit te breiden. Zo kan je kaartjes kopen waarmee je grondstoffen of geld produceert, maar ook kaarten om een technologie te ontwikkelen of overwinningspunten te scoren. Daarnaast kan je een leger bouwen om jouw tegenstander te verslaan. Het is een spel dat je snel aan kunt leren aan mensen die het nog niet eerder gespeeld hebben.

Wat wij leuk vinden aan dit spel is dat je op verschillende manieren kunt winnen. Je kunt winnen door militair overmacht te hebben, door in de wetenschap veel technologieën te ontwikkelen, maar ook door overwinningspunten te verzamelen. Dit spel nemen wij mee op vakantie omdat de meeste hotels wel een tafel hebben waar dit op past. Daarnaast speelt het lekker snel (30 minuten) dus ook als je weinig tijd of energie hebt kan je dit spel spelen. Volgens boardgamegeek (een website waar je alle bordspellen kunt vinden en deze kunt loggen) hebben wij 7 Wonders Duel 14 keer gespeeld. Het voelde geen één keer als een herhaling van het vorige spel, omdat je beiden steeds een andere tactiek gebruikt en er andere kaarten beschikbaar zijn.

7 Wonders Duel kan je hier kopen.

Wingspan

Kort geleden is de uitbreiding Azië voor Wingspan uitgekomen. Bij deze uitbreiding zit ook speelmateriaal om het spel met 2 spelers te spelen. Wij hebben deze uitbreiding niet en spelen het basisspel van Wingspan altijd samen en dat gaat ook heel goed. Het voordeel van dit spel is dat je het goed met zijn tweeën kunt spelen, maar ook met 5 personen kunt spelen. Dit spel leer je snel aan aan nieuwe spelers dus iedereen kan meedoen.

In Wingspan verzamel je vogels en probeer je zoveel mogelijk punten te verzamelen. De vogels zelf geven punten, maar je werkt ook aan een doel om extra punten te scoren. Zo wil je het ene spel allemaal vogels verzamelen die een kleur in hun naam hebben, terwijl je het andere spel vogels wilt hebben die een spanwijdte van meer dan een meter hebben. Naast de vogels en het doel krijg je ook punten van vogels met weggestopte kaarten (die symboliseren de vogels die door roofvogels zijn opgegeten), van eieren bij vogels en van voedsel die vogels hebben verzameld. De vogels koop je door voedsel in te leveren en hebben ook eigenschappen die je tussendoor kunnen helpen om extra eieren te leggen, kaarten te trekken of voedsel te pakken. Er zijn maar 4 rondes en je wilt veel meer doen dan dat kan in die rondes. Het is dus zoeken naar een balans om niet te lang te wachten op de perfecte vogels, maar toch genoeg punten te verzamelen.

Winspan kan je hier kopen.

Calico

Bij Calico maak je plaids om katten aan te trekken. Met losse tegels probeer je combinaties te maken van patronen en kleuren. De katten hebben een voorkeur voor bepaalde patronen. Daarnaast heb je opdrachttegels waarbij je een combinatie van kleuren en patronen moet maken om punten te verzamelen. Op het eerste gezicht lijkt het heel simpel, maar het is nog best lastig om zoveel mogelijk opdrachttegels te voltooien en katten aan te trekken. Er zijn iedere keer maar 3 tegels in het midden waar je uit kunt kiezen en je mag zelf maar 2 tegels in de hand hebben. Hierdoor moet je soms kiezen voor een tegeltje waar je niet zoveel mee kunt.

Je kunt Calico met 4 personen spelen. Het is een spel waarbij je vooral met je eigen bord bezig bent, dus je kunt het ook goed met 2 personen spelen. Het is zelfs mogelijk om het solo te spelen. Het principe van het spel is simpel dus dit kan snel uitgelegd worden aan nieuwe spelers. Als je de werking van het spel snapt kan je meer na gaan denken over combinaties maken en de beste plek voor bepaalde tegeltjes.

Calico kan je hier kopen.

Vinden jullie het leuk als ik vaker een blog over bordspelletjes ga schrijven?

Dit artikel bevat affiliatelinks.

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.