Vakantie in Schwarzwald

Deze vakantie zijn wij naar Schwarzwald geweest, ook wel bekend als het Zwarte woud van Duitsland. Dit is een groot gebied in het zuiden van Duitsland, vlak bij de grens van Frankrijk en Zwitserland. Het staat bekend om de vele heuvels en bergen. De koekoeksklok en Schwarzwalder Kirsch komen uit dit gebied, maar daar hebben wij niets mee dus dat hebben we tijdens ons bezoek overgeslagen. In totaal zijn we 8 dagen op Schwarzwald geweest. Eerst een paar dagen in het zuiden en daarna nog 2 dagen in het noorden.

Er zijn veel watervallen in Schwarzwald en dit bleek een beetje het thema te worden van onze vakantie. We hadden ook andere wandelingen opgezocht, maar uiteindelijk hebben we alleen bij de 3 bekendste watervallen gewandeld; Triberger waterval, Todtnauer waterval en de Allerheiligen watervallen in Oppenau. Er was ook nog wel andere natuur, maar de echte wandelingen hebben we alleen bij de watervallen gemaakt. En gelukkig zijn die ook erg mooi.

Triberger waterval

De Triberger waterval is een van de hoogstste in Duitsland met 163 meter hoogte. Om de waterval heen zijn wandelroutes gemaakt waarbij je vanaf verschillende hoogtes de waterval kunt bekijken. De waterval ligt in het dorpje Triberg dus daar moet je ook parkeren. Het kan er erg druk zijn waardoor je aan de straat moet parkeren. Geen heel groot probleem, maar het is een steile weg en je staat vlak achter elkaar geparkeerd waardoor het wegrijden best spannend is. Vanaf het dorp ben je snel in de natuur waar de waterval is. Er is ook een route waarmee je het dorp en de waterval kunt combineren.

Bij de ingang van het park moet je toegang betalen. Het toegangskaartje geeft gratis toegang tot 3 andere bezienswaardigheden in Triberg. Wij zijn alleen naar de waterval geweest. Na de ingang hoef je maar een paar meter te lopen tot je de waterval ziet. Er is een platform gemaakt waardoor je recht voor de waterval kunt staan. Hier kan je goed foto’s maken en als je niet wilt of kunt wandelen kan je dan ook weer terug naar de auto. Je kunt echter ook kiezen voor twee wandelingen waarbij je op meer punten de waterval ziet en waarbij je door het omliggende bos loopt. Het was heel leuk om de waterval steeds vanuit een ander perspectief te zien en het bos zelf was ook erg mooi. Ik was wel blij dat we een wandelstok bij ons hadden, omdat de paden vrij steil en hobbelig konden zijn.

Todtnauer waterval

In eerste instantie wilden wij gewoon naar de waterval van Todtnau. Er blijkt echter sinds dit jaar ook een grote hangbrug bij de waterval te zijn die je kunt oversteken. Dus dat hebben wij uiteraard ook meteen gedaan! Voor de brug moet je betalen en met een ticket mag je maar één keer de brug over. Daarna moet je verder lopen naar de waterval en via het wandelpad terug naar de auto. Mocht je dat te zwaar vinden dan kan je ook weer terug over de brug, maar dan moet je een nieuw kaartje kopen.

Ik heb een beetje hoogtevrees, maar op een brug is dat meestal geen probleem. Op deze brug voelde ik toch wel de angst. Doordat het zo’n lange hangbrug is bewoog hij regelmatig. Hierdoor stond je niet stabiel en heb ik mij veel aan de reling vastgepakt. Ik heb nog wel dapper (of koppig) foto’s gemaakt omdat het uitzicht zo mooi was, maar dat ging niet erg ontspannen. Ik vond het dan ook niet erg dat ik aan de overkant was en op vaste grond verder kon lopen. Dit veranderde echter al snel. Het pad is steil, rotsachtig en zwaar. Daarnaast waren wij er op een dag dat het 27 graden was met 75% luchtvochtigheid. De pauze bij de waterval was dan ook erg welkom, omdat het hier lekker koel was. Er waren ook veel mensen die het water in ging of zelfs hun zwemkleding mee hadden genomen.

Allerheiligen watervallen

In het noorden van Schwarzwald zijn de Allerheiligen watervallen. De parkeerplaats is heel klein dus zorg dat je op tijd bent, anders moet je aan de weg parkeren. Normaal is het niet zo erg om dat te doen, maar in dit gebied heb je allemaal steile haarspeldbochten en vond ik het geen fijn idee om de auto achter te laten. Gelukkig waren wij er al vroeg en was er nog ruimte op de parkeerplaats!

De Allerheiligen watervallen zijn 7 watervallen. Tijdens een wandeling loop je langs alle 7. Daarna kan je omkeren of verder lopen. Als je verder loopt, loop je via een beekje naar een kloosterruïne. Daar kan je weer kiezen om om te keren of om een rondje te maken terug naar de parkeerplaats. Het hele rondje is 3.6 km. Naar de ruïne is 1.1 km. Ik vond het zonde om nog een keer hetzelfde stuk te lopen en besloot dat een klein stukje extra lopen voor het rondje geen kwaad kon. Dit was echter de zwaarste wandeling van de hele week. Het was de derde wandeling en de een na laatste dag van de vakantie waardoor ik al moe was, maar de wandeling was ook echt zwaar. Het was wederom warm en de luchtvochtigheid was 80%. Daarnaast begon de wandeling met heel veel trappen om bij de zevende waterval te komen. Daarna was het pad regelmatig steil en moest ik regelmatig zoeken hoe ik mijn voet neer meer zetten omdat het pad zo rotsachtig was. Ik was dan ook wederom blij met de wandelstok! Toch had ik de wandeling niet willen missen. Het was een hele mooie wandeling en ik ben trots op mijn lijf dat het lukte.

Europapark

Als je fan bent van pretparken heb je vast wel eens van Europapark gehoord. Dit is een pretpark waarin een groot deel van de Europese landen als thema terugkomt. Het is een van de best bezochte en beoordeelde pretparken in Europa. Naast veel achtbanen staat het park bekend voor de thematisering. Ik vond het park zelf mooi, maar bij de attracties zag ik de thema’s niet zo goed terug of was het erg verouderd. Al met al was het een leuk attractiepark, maar ik hoef er niet nog een keer heen op korte termijn.

Het park is erg groot dus op internet zag ik dat werd aangeraden om 2 dagen te gaan. Een kaartje voor 2 dagen was maar 3 euro goedkoper dan twee losse kaartjes, dus wij besloten om eerst een kaartje voor 1 dag te kopen en daarna weer verder te kijken. Uiteindelijk hadden we aan 1 dag genoeg. Als het druk is blijft het park ook langer open, waardoor de kans groter is dat je alles in 1 dag kunt doen.

Kabelbaan Schauinsland

Tijdens een vakantie heb ik rust nodig. Mijn vriend hoeft dat niet persé, dus dan kiezen we iets wat weinig energie kost of blijf ik in het hotel terwijl hij ergens gaat wandelen. De kabelbaan in Schauinsland was de perfecte combinatie van deze twee. We zijn met een kabelbaan naar de top van een van de hoogste bergen in Schwarzwald gegaan. Daar heb ik op een bankje in de zon een boek gelezen terwijl mijn vriend een wandeling over de berg maakte. Daarna hebben we op de top geluncht in het restaurant en zijn we weer met de kabelbaan naar beneden gegaan. Je kunt ook een enkeltje kopen voor de kabelbaan en naar de top lopen, maar wij vonden het ideaal dat we in het bakje konden stappen en twee keer van het uitzicht konden genieten.

Ben jij wel eens op vakantie geweest in Schwarzwald?

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.