De voor- en nadelen van persoonlijk bloggen

Hoewel ik ooit startte met bloggen over mijn hobby’s zijn de persoonlijke blogs inmiddels niet meer weg te denken. Ik heb er nooit bewust voor gekozen om veel persoonlijk te bloggen. Dat is vanzelf gegroeid. Toch heb ik er geen spijt van. Ik ben blij met de persoonlijke kant van mijn blog. Het heeft veel voordelen, maar er zijn ook nadelen.

Mezelf uiten

Al zolang als ik mij kan herinneren vind ik het lastig om te praten. Ik zeg altijd dat ik een open boek ben, met een mysterieus verhaal. Ik vertel namelijk heel gemakkelijk bepaalde dingen over mezelf. Daarom denkt iedereen dat ik overal over kan praten of dat ik een open boek ben. Dat klopt dus maar voor een deel. Er zijn namelijk ook veel dingen waar ik juist helemaal niet over kan praten. Zelfs met mijn man niet. Toch zijn dat dingen die ik soms kwijt moet. Of kwijt wil. Daar helpt het bloggen mij bij.

Ik heb wel eens geprobeerd om een dagboek bij te houden, maar dat werkte niet. Na 2 dagen vergat ik het weer en ik vond het ook niet fijn om voor mezelf een soort verslag te maken. Met bloggen is dat anders. Ik deel mijn verhaal met anderen. Het voelt prettiger dan een dagboek. En doordat ik weet dat mensen het lezen is het ook gemakkelijker om vol te houden. Nu schrijf ik natuurlijk niet alles op wat ik in een dagboek zou zetten, maar ik denk dat de onderwerpen voor 90% wel overeen komen.

Dingen ordenen

Ik gebruik een persoonlijke blog ook vaak om alles in mijn hoofd op een rijtje te zetten. Soms voel ik zoveel of gebeuren er veel dingen, waardoor ik alles moet ordenen om weer een overzicht te krijgen. Ik kan vrij slecht tegen onduidelijkheid en chaos. Ik weet dan niet wat ik moet doen of hoe ik verder moet. Dan helpt het als ik ga schrijven. Bij iedere zin die ik formuleer wordt de chaos in mijn hoofd iets minder. Daardoor heb ik vaak aan het eind van een blog een duidelijker beeld van het probleem of weet ik wat ik wil.

Naast het ordenen door te schrijven krijg ik natuurlijk ook reacties van jullie bij mij kunnen helpen. Soms is het een kritische vraag die mij inzicht geeft. Maar ook ervaringen van anderen kunnen helpen om het voor mezelf helder te krijgen.

Online vriendschappen

Mijn sociale leven speelt zich voornamelijk online af. Dat is vooral dankzij mijn blog. Ik heb regelmatig contact met mensen die ik door mijn blog heb leren kennen. Zoveel contact dat dat in real life gewoon vrienden zouden zijn. En dat is fijn, vooral omdat ik in real life vooral contact heb met mijn man, moeder en zorgverleners. Ik ben ervan overtuigd dat dat online contact een stuk minder zou zijn als ik niet persoonlijk was gaan bloggen.

Vervolggesprekken

Het lastige aan mijn persoonlijke blogs is dat mensen er in real life over willen praten. Ze willen er iets over kwijt of mij helpen. Of ze denken gewoon dat ik het niet erg vind om erover te praten, omdat ik het ook op internet zet. Dat vind ik soms best lastig. Want ook al deel ik het op internet, het blijft moeilijk om er face to face over te praten. Hoewel het misschien een goede oefening is (ik hoef namelijk niet meer het inleidende praatje te doen, alleen het vervolggesprek) baal ik soms wel dat ik iets online heb gezet. Maar ik ga er toch mee door. Wie weet vind ik die vervolggesprekken ooit ook een stuk minder lastig.

Ik ken je

Een ander nadeel vind ik dat mensen soms denken dat ze mij kennen. Ik deel veel over mijn leven en mijn twijfels, dus dan weten ze precies wie ik ben. Nu merk ik als lezers een lief kaartje of cadeautjes sturen dat zij mij op dat gebied inderdaad kennen. Dat vind ik heel leuk om te zien! Maar ik merk ook dat er mensen zijn die beslissingen voor mij willen nemen omdat ze denken dat ze mij kennen. Dat vind ik heel vervelend. Dus het is leuk dat mensen je kennen en daardoor beter contact met je kunnen zoeken, maar ik vind het vreselijk als mensen mijn gedachtes invullen of beslissingen voor mij nemen.

Wat vind jij van persoonlijk bloggen?

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

11 gedachten over “De voor- en nadelen van persoonlijk bloggen”

 1. Ik vind het stukje “ik ken je” vooral lastig om mee om te gaan. Mensen hebben toch een bepaald beeld van je door je blog en denken je dan meteen te kennen.

  Beantwoorden
 2. Ik blog zelf ook persoonlijk. Al praat ik wel makkelijk over van alles en nog wat. Mijn real life vrienden lezen niet zo heel vaak mijn blog, dus heb ik ze ook altijd wel wat te vertellen.

  Beantwoorden
 3. Ik vind het fijn dat je persoonlijk blogt. Had eigenlijk niet zo over de nadelen nagedacht. Vind het wel gek dat mensen beslissingen voor je willen nemen… Ik bedoel ze zien inderdaad een stukje van jou en ze zien je echt niet helemaal. Apart dat mensen op de hand daarvan dingen voor jou gaan invullen. Hoop niet dat ik je die indruk ooit heb gegeven?

  Beantwoorden
 4. Zelf blog ik ook regelmatig over persoonlijke dingen, maar het is altijd maar een tipje van de sluier. En ik schrijf er pas over wanneer ik het kan hebben om er ook in real life over aangesproken te worden. Daardoor vind ik het soms een gek idee dat mensen je denken te kennen, alleen omdat ze je blog lezen. Ik ben zoveel meer dan mijn blog.
  En toch… Jou ken ik ook alleen maar via je blog en ik heb zo ook een beeld over jou gevormd waarvan ik denk dat je zo bent. Kan zomaar zijn dat daar niks van klopt.

  Beantwoorden
 5. Ik heb er pas nog een beetje ‘last’ mee gehad omdat een aantal mensen in mijn omgeving begonnen te roddelen over dingen die ik gekozen had om te delen. Ze deden net of ik daar niet super hard over had nagedacht en dat is uiteraard wel zo. Alles wat is schrijf is goed doordacht!
  Ik dacht dat ik het naast me had gelegd, maar het bleek vandaag dat het toch speelde, want ik vroeg aan mijn man raad over het al dan niet bloggen van een artikel… Ik eindigde met: “Of laat ik me dan te veel leiden door wat anderen zeggen als ik het niet schrijf?” en hij zei: “het laatste.”
  Bleek dus dat het wel degelijk een rol speelt en dat wilde ik absoluut niet!
  Persoonlijk bloggen blijft wikken en wegen en zoeken naar evenwicht!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.