E-readers en luisterboeken

Ik vind het fijn om te lezen, maar ik lees zelden nog een gedrukt boek. Sinds een aantal jaar lees ik eigenlijk alleen nog boeken via een e-reader. De laatste tijd luister ik ook steeds vaker naar een luisterboek. Het vervangt het lezen niet voor mij, maar ik vind het leuk om op allebei de manieren een boek te lezen.

E-reader

Ik heb jaren minder gelezen, omdat het te zwaar was om een boek in mijn handen vast te houden. 7 jaar geleden kreeg ik mijn eerste e-reader en dat was een uitkomst! Ik vind het leuker om een boek in de kast te kunnen zetten en het gevoel van bladzijden mis ik. Maar als ik moet kiezen tussen niet lezen of lezen met een e-reader dan is de keuze snel gemaakt. Soms haal ik nog een ‘echt’ boek bij de bieb. Dat leest prettiger, maar ik merk dat ik dan minder lang en vaak kan lezen door het gewicht van het boek.

Een goede e-reader maakt veel verschil heb ik ontdekt. Mijn 7 jaar oude e-reader was een BeBook die steeds meer kuren kreeg. Hij viel uit, de knoppen reageerde slecht en er zaten dode pixels in het scherm. Daardoor had ik soms geen zin meer om te lezen. Voor mijn verjaardag heb ik een nieuwe e-reader gekregen (een Kobo Clara HD) en dat is een wereld van verschil. Het leest zoveel prettiger, waardoor ik ook gewoon meer zin heb om te lezen!

Bookchoice

Ik vind losse e-boeken vaak vrij duur. Ik snap waar die kosten vandaan komen, maar in vergelijking met een gedrukt boek vind ik het te duur. Daarom heb ik nu een abonnement bij Bookchoice. Hier krijg je iedere maand voor 4 euro 8 boeken als e-boek en luisterboek. Je kunt de boeken downloaden via de website, maar je kunt ze ook lezen en luisteren via de Bookchoice app.

Omdat het abonnement vrij goedkoop is had ik verwacht dat het oude en stomme boeken zouden zijn, maar dat is helemaal niet zo. Er zitten nieuwe en populaire boeken bij. Het is een goede mix tussen romans, waargebeurde verhalen en thrillers. Echt een aanrader als je regelmatig nieuwe boeken wilt lezen!

Luisterbieb

De bibliotheek heeft een app waarmee je luisterboeken kunt luisteren; de Luisterbieb. Er zijn een paar boeken gratis, maar voor de rest heb je een biebabonnement nodig. Het aanbod is anders dan bij Storytel. Minder nieuwe en populaire boeken. Het voordeel is echter dat je geen extra abonnement hoeft te nemen als je al een abonnement bij de bieb hebt. Dat scheelt weer qua maandelijkse kosten.

Ik heb inmiddels een stuk of 8 boeken geluisterd via deze app. Het kan fijn zijn, maar ik merk dat ik snel verveeld raak. Ik kan namelijk niets anders doen tijdens het luisteren, omdat ik dan de helft van het boek mis. Stilzitten en luisteren is voor mij echter een hele grote uitdaging. Dus voor het grootste gedeelte luister ik de boeken tijdens het autorijden. Dan doe ik iets, maar op de meeste routes heb ik genoeg aandacht over om te luisteren naar het boek.

Harry Potter

Sinds een aantal maanden heb ik de Engelstalige luisterboeken van Harry Potter op mijn telefoon staan. Die luister ik heel veel. Tijdens het koken, schoonmaken, autorijden, etc. Het voordeel is dat ik de boeken inmiddels zo goed ken (vroeger vaak gelezen, maar inmiddels ben ik de boeken ook voor de 3e keer aan het luisteren), dat het niet uitmaakt als ik een stuk mis omdat ik met iets anders bezig was. Ideaal om aan te zetten als ik geen stilte wil, maar ook niet mijn volle aandacht aan het luisterboek kan schenken. Daarnaast is het heerlijk om te horen hoe Stephen Fry al die verschillende stemmen doet.

Hoe lees jij het liefst boeken?

Dit artikel bevat affiliatelinks.
liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

2 gedachten over “E-readers en luisterboeken”

    • Zo’n volle boekenkast had ik in het verleden ook last van ja. En op een gegeven moment kon ik er ook geen nieuwe boekenkasten meer bijkopen haha. Dat is dan weer het voordeel van een e-reader, nooit meer ruimtetekort!

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.