Gastblog – leven met Schizofrenie

Na mijn oproep voor gastbloggers kreeg ik een berichtje van Celine. Zij weet sinds kort dat ze Schizofrenie heeft en wilde hier een gastblog over schrijven. Een ziekte waar veel mensen van gehoord hebben, maar waarvan denk ik maar weinig mensen weten wat het is.

leven met schizofrenie


Hoi, ik ben Celine, 19 jaar, studente marketing en communicatie met een passie voor taal en schrijven. Onlangs heb ik de diagnose Schizofrenie gekregen, wat inhoudt dat je één of meerdere psychoses hebt gehad en gevoelig bent voor een eventuele nieuwe psychose. Ook kan je bij Schizofrenie net als mij last hebben van angst, hallucinaties en het horen van één of meerdere stemmen. Wat veel mensen denken, is dat je bij Schizofrenie ook last heb van een gespleten persoonlijkheid, maar dat is niet waar. Bij Schizofrenie ben en blijf je één persoon.

Het duurde een tijdje voordat ze wisten dat ik Schizofrenie had. In september vorig jaar begon ik een traject bij een psychiater in Maastricht. Daar heb ik tot en met januari gesprekken mee gehad. Zij stelde voor mij de voorlopige diagnoses psychotische stoornis nao (niet anderszins omschreven) en stemmingsstoornis nao. Voordat ik bij die psychiater terecht kwam had ik eerst een gesprek met een psychiater die een eerste inschatting maakte van mijn klachten. Deze psychiater was de eerste die mij als psychotisch bestempelde.

In januari verhuisde ik terug naar mijn ouders en begon de zoektocht naar een nieuwe psychiater. Deze duurde veel te lang en ondertussen ging het slechter en slechter waardoor ik uiteindelijk bij de crisisdienst terecht kwam. Daar werd ik doorverwezen naar kind en jeugdpsychiatrie waar ik een maand zou worden opgenomen voor een stukje. Na één dag trok ik het daar niet meer. De regels waren zo strak en vast dat ik me heel erg benauwd en opgesloten voelde.

Na die opname kwam ik weer bij de crisisdienst en samen gingen we kijken naar de nieuwe mogelijkheden. We kwamen uit bij het team vroege psychose dat ons aan een diagnose zou kunnen helpen. Daar heb ik nu een maand terug mijn diagnose gehad en daarna heb ik 7 weken hard gewerkt om te leren omgaan met mijn ziekte. Op die manier hoop ik een volgende psychose te kunnen voorkomen.

Ondertussen gaat het al veel beter en zie ik het leven weer helemaal zitten. Van de Schizofrenie merk ik in het dagelijks leven bijna niets, behalve dat ik soms iets somberder ben dan anderen en dat bepaalde prikkels me nog steeds angstig kunnen maken.

Door mijn ziekte heb ik geleerd dat het niet vanzelfsprekend is om alles te kunnen. Toch probeer ik het leven zo zonnig mogelijk in te zien en van elke dag een goede dag te maken.


Bedankt voor het delen van je verhaal Celine! Goed dat je erover vertelt! Ik denk dat veel mensen, net als ik, niet wisten dat je bij Schizofrenie geen gespleten persoonlijkheid hebt. Het lijkt me heftig om mee te maken!

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

3 gedachten over “Gastblog – leven met Schizofrenie”

  1. Wat supergoed dat je hierover een gastblog schrijft, Celine! Ik ken schizofrenie wel, omdat ik zelf (langdurig) opgenomen zit in de psychiatrie en veel van mijn medepatiënten deze diagnose hebben. Toch ken ik juist meer de ernstige gevallen, waarbij je helemaal niet meer kan functionenen en zeker niet zo’n duidelijke blogpost kan schrijven. Wat fijn dat je uiteindelijke geschikte hulp hebt kunnen vinden bij het VIP-team.

    Beantwoorden
  2. Super dat dit onder de aandacht gebracht. Top dat jij je verhaal doet Celine. En mooi dat jij de ruimte hiervoor biedt Leonie. Ik wist inderdaad niet dat je dan geen last had van een gespleten persoonlijkheid. Dankjewel voor deze opheldering.

    Beantwoorden
  3. Wat goed dat je hierover wil praten Celine! Psychische aandoeningen worden vaak in een hoekje weggestopt, terwijl er heel veel mensen last van hebben. Ik hoop dat je snel verbetering hebt in het omgaan met deze aandoening.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.