Hoe ziet een slechte dag eruit?

De afgelopen maand heb ik veel slechte dagen gehad. Dat heb ik ook laten weten op social media. Maar hoe ziet zo’n slechte dag er nou eigenlijk uit? Andere chronisch zieken hebben er wel een beeld bij (hoewel het natuurlijk per persoon verschilt), maar voor gezonde mensen is het lastig om voor te stellen hoe zo’n dag eruit ziet. Daarom deze blog. Om jullie een klein beetje een beeld van mijn slechte dagen.

hoe ziet een slechte dag eruit

Ik heb 4 chronische ziektes, dus die 4 ziektes zorgen ook allemaal voor andere slechte dagen. Daarnaast heb ik nog mijn paniekaanvallen die voor een slechte dag kunnen zorgen. En dan is de ene slechte dag ook nog eens anders dan de andere slechte dag. Ik zal dan ook een paar slechte dagen schetsen om het wat duidelijker te maken.

Pijn

Het grootste gedeelte van mijn slechte dagen draaien om pijn in mijn gewrichten en spieren. Zeker de slechte dagen van de afgelopen maand. Door mijn hypermobiliteit is mijn lijf constant hard aan het werk om ‘gewoon’ te functioneren. Zitten of lopen is voor mijn lijf moeilijker dan voor het lichaam van iemand die niet hypermobiel is. Mijn spieren raken al snel uitgeput, mijn gewricht gaat in de banden hangen of gaat uit de kom en alles doet pijn. Soms heb ik heel veel pijn op 1 plek, meestal mijn rug of benen. Maar het gebeurt ook regelmatig dat alles in mijn lijf pijn doet. Het voelt aan als een soort heftige griep terwijl je ondertussen een marathon aan het lopen bent met drie messen in je gewricht. Iedere beweging doet pijn. Alles is teveel. Zelfs liggen in bed is teveel. Je wordt gek van de pijn, gek van jezelf. Soms is zelfs de druk van het dekbed of een pyjama te pijnlijk. Je slaapt niet door de pijn en pijn is sowieso al vermoeiend, dus je bent ook nog eens gesloopt. Ik ben regelmatig misselijk van de pijn en huil mezelf in slaap. De pijn is te heftig, maar tegelijkertijd ben je ook uitgeput waardoor je uiteindelijk toch even een uurtje kunt slapen. Ik sta meerdere keren op het punt om het ziekenhuis te bellen, omdat ik de pijn niet meer aankan.

hoe ziet chronisch ziek eruit

Buikpijn

Ik heb door mijn PDS ook periodes waarin ik veel buikpijn heb. Niet gewoon buikpijn, maar echt buikpijn waarbij het lijkt alsof mijn darmen aan het afsterven zijn, geperforeerd zijn, oorlog voeren met elkaar, in de knoop liggen en op alle mogelijke manieren uit mijn lichaam proberen te komen. Het ziet niet alleen in mijn buik, maar het trekt door naar mijn rug met heftige steken. Op dit soort dagen zit ik meerdere uren op de wc te vergaan van de pijn. Niet alleen van mijn darmen, maar ook omdat mijn heupen pijn doen van te lang op de wc zitten. Ik doe een hete pittenzak op mijn buik waardoor ik lichte brandwonden krijg en ga in een foetushouding in bed liggen. Ik kan bijna niet eten en val meerdere kilo’s in een korte tijd af. Gelukkig worden deze slechte periodes steeds korter en zit er steeds meer tijd tussen, want dit is echt hel.

slechte dag chronisch ziek

Conversie

Gelukkig heb ik op het gebied van mijn conversiestoornis al heel lang geen slechte dagen meer gehad. 2 jaar geleden had ik ze nog wel iedere week. Op die dagen had ik veel meer verlammingsaanvallen dan anders. Ik kon niks doen, viel constant verlamd op de grond, was compleet uitgeput en kreeg bijna niks mee van de wereld. De momenten waarop ik geen aanval had bracht ik door in een soort roes van de vermoeidheid.

Paniek

De paniekaanvallen kunnen ook voor een slechte dag zorgen. Gelukkig is mijn laatste slechte paniekdag ook alweer 3 maanden geleden. Maar op een slechte dag krijg ik meerdere paniekaanvallen per dag. En omdat zo’n aanval bij mij 1 tot 2 uur duurt ben je daar bijna de hele dag mee zoet. Je voelt je beroerd, je wordt gek van jezelf en wilt het liefst verdwijnen van de wereld. Normaal is een paniekaanval al uitputtend, maar na meerdere paniekaanvallen ben je compleet gesloopt. Je kunt weinig anders dan uitgeput op bed liggen en ondanks de terugkerende paniek proberen te slapen.

slechte dag

En dan?

Soms lukt het me op een slechte dag om uit bed te komen en dingen te doen. Werken, boodschappen, dat soort dingen. Ik ben echter totaal niet gefocust, stoned van een pijnstillers en twijfel iedere minuut of ik toch niet beter in bed kan liggen. Maar in bed liggen is ook waardeloos. Dan heb ik alsnog veel pijn, slaap ik niet en weet ik ook niet wat ik moet doen. Nadeel is dan dat ik ’s nachts helemaal niet meer kan slapen en geen goede lighouding meer kan vinden omdat ik al de hele dag heb gelegen. Dus zodra het even gaat probeer ik in ieder geval mijn bed uit te komen. Misschien lukt het niet om uit huis te gaan, maar de bank is al beter dan bed. Maar als het moet lig ik in bed. De minuten af te tellen. Te wachten tot de dag voorbij is, tot ik weer een pijnstiller mag, tot de pijn over is. En ondertussen probeer ik lief te zijn voor mezelf. Dingen te doen die ik fijn vind en mezelf moed in te praten; want het gaat voorbij. Er komt een eind aan die slechte dag. Het wordt weer beter.

Heb jij ook wel eens slechte dagen? Herken jij je in mijn omschrijving?

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

6 gedachten over “Hoe ziet een slechte dag eruit?”

  1. Jeetje wat klinken die dagen heftig zeg! Tis voor mij wel goed om te realiseren dat ik van dat alles ‘alleen’ de paniek heb, en een fobie dan. Een slechte dat is voor mij ook dat ik ontzettend veel last heb van paniekaanvallen of gewoon continue hyperventilatie. Paniek gedachtes, continu alles checken. Alle lichamelijke klachten die daarbij horen en aan het einde van de dag compleet instorten, maar door de grote vermoeidheid alsnog de rust niet kunnen vinden om te gaan slapen.

    Beantwoorden
  2. Ik kan me niet voorstellen hoe deze dagen voor je zijn, maar jeetje, wat heftig. Soms weet je pas hoe gezegend je bent, als je zo’n verhaal hoort van een ander. En lief zijn voor jezelf, blijven doen hoor!

    Beantwoorden
  3. Jeetje, dat klinkt echt heel heftig. Dan weet je weer hoe blij je mag zijn als je “gewoon” gezond bent. Zelf heb ik 2 jaar lang elke dag heel veel pijn gehad, maar toch, als je het zelf dan niet meer hebt is het zo lastig om het je precies weer voor te stellen. Goed dat je het zo kan omschrijven, dat maakt het weer een stuk helderder en helpt enorm om een slechte dag in de vorm van gewoon een baaldag te relativeren. 🙂

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.