Haken kan ook met lastige handen!

Haken is leuk, maar het is vrij belastend voor je handen. Ik heb zelf niet heel veel kracht in mijn handen en ze worden snel stijf en pijnlijk. Toch is haken dan niet onmogelijk. Met een paar aanpassingen is het mogelijk om te haken. Benieuwd? Lees dan mijn tips!

haken met pijnlijke handen

Type haaknaald
Het kan een groot verschil maken om eens te kijken naar de verschillende soorten haaknaalden. Je hebt de ouderwetse metalen haaknaalden, je hebt ergonomische haaknaalden, maar je hebt ook plastic en bamboe haaknaalden. Deze haaknaalden hebben allemaal een andere manier van werken en vasthouden. Zo heeft een ergonomische haaknaald meer grip en zal een bamboe haaknaald minder koud aanvoelen. Zo kan je precies uitkiezen wat voor jou prettig is.

Ik heb zelf al mijn dunne haaknaalden vervangen door ergonomische haaknaalden. Ik had namelijk te weinig grip om de naald goed vast te pakken waardoor ik mijn hand onnodig ging verkrampen. Maar er zijn veel verschillende ergonomische haaknaalden. Je hebt merken als Clover en Addi, maar de Wibra heeft ergonomische haaknaalden. Ik heb er 1 van Clover en de rest is allemaal van de Wibra. Ik ben er namelijk achter gekomen dat ik mijn haaknaald verkeerd vasthoud, waardoor het voor mij niet heel veel verschil uitmaakt. Maar mijn moeder vindt die van de Wibra niet fijn en gebruikt liever Clover. Dus kijk wat voor jou het best in de hand ligt.

haken met reuma

Mocht je nou geen fijne ergonomische haaknaald kunnen vinden, of je wilt er geen geld aan uit geven, dan kan je er zelf ook 1 maken! Je kunt namelijk met fimoklei een metalen haaknaald bekleden. Zo kan je de haaknaald precies zo dik maken als je zelf graag wilt, of de grip zo ver mogelijk bij de top van de naald plaatsen als dat beter bij jouw grip past. Ik heb hier zelf geen ervaring mee, maar ik kan mij voorstellen dat je eerst even moet oefenen om te kijken wat voor jou het best is.

Dikte van de wol
Je kiest niet zomaar een dikke of een dunne haaknaald. Dit is afhankelijk van de dikte van je wol of katoen. En ook dat kan veel verschil maken voor je handen. Er zijn mensen die niet met katoen kunnen haken omdat je dat meestal met haaknaald 3 doet en ze dat te veel priegelwerk vinden en daarom juist last krijgen van hun handen. Dat kan. Dan zou je eens naar acryl of wol kunnen kijken. Dan kom je vaak al bij haaknaald 5 uit of bij dikke wol zelfs bij haaknaald 8. Dan is het geen gepriegel meer. En dan heb je ook nog Zpaggetti. Dit is een soort stof. Hier kan ik niet mee haken. Het glijdt niet zoals katoen of acryl waardoor het mij teveel moeite kost te haken.

haaknaald reuma

Soort haakwerk
Ook het soort haakwerk is belangrijk. Je kunt een granny square maken, maar ook een kleed of een knuffeltje. De laatste 2 zijn al een stuk intensiever voor je handen. Zo moet je bij een knuffeltje meestal in de rondte haken en voor de armen en benen zijn dat meestal rondes van 9 vasten. Hierdoor ben je behoorlijk aan het priegelen en dat kan veel van je handen vragen. Een kleed kost heel veel tijd, maar dat is niet eens zo zeer het probleem. Als je je tijd goed indeelt is het goed te doen. Maar een kleed wordt zwaar. Dan kan je op een gegeven moment niet meer goed op de bank haken omdat het kleed dan teveel aan je armen trekt. Dus dan moet je of met je handen laag bij je schoot haken of je moet bijvoorbeeld aan de keukentafel gaan zitten.

Afwisselen
Deze laatste tip klinkt misschien niet zo bijzonder, maar het is iets dat er vaak bij inschiet als je eenmaal bezig bent. Zodra je last krijgt van je handen (liever daarvoor al) moet je stoppen. Je handen kunnen dan weer vrij snel herstellen waardoor je ook snel weer verder kunt met je haakwerk. Als je maar door blijft gaan en de pijn en stijfheid negeert duurt het herstel veel langer en kan het zomaar zo zijn dat je een week niet kunt haken.

Dit waren mijn tips om toch te kunnen haken met lastige handen. Hebben jullie hier iets aan?

 

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.