Handleiding chronisch zieken – begrip en begrijpen

Vandaag een lastig onderwerp voor de handleiding chronisch zieken. Namelijk begrip krijgen en iemand begrijpen. Het ligt zo dicht bij elkaar, maar het is ook weer zo verschillend. Ik loop nog wel eens tegen dat verschil aan, en jullie vast ook.

handleiding chronisch zieken

Begrip

Chronisch zieken vinden het fijn als er begrip is voor hun situatie. Als er rekening met ze wordt gehouden en ze zich niet steeds hoeven te verdedigen. Voor begrip is enkel inlevingsvermogen nodig. Toch blijkt dat nog lastig voor sommige mensen. Ze kunnen zich niet voorstellen hoe lastig en vervelend het is om chronisch ziek te zijn. Ze hebben geen begrip voor het afzeggen van afspraken omdat je je te slecht voelt of nemen het je kwalijk dat je in bed ligt met een uitkering terwijl je wel boodschappen wilt doen.

Begrijpen

In mijn beleving gaat begrijpen een stap verder dan begrip. Zo ken ik best wat mensen die begrip hebben voor mijn situatie, maar begrijpen doen ze het niet. Begrijpen is echt snappen waarom je bepaalde keuzes maakt. Je hoeft niets uit te leggen, want ze begrijpen hoe het is. Voor begrijpen is meer nodig dan inlevingsvermogen. Vaak kan je het alleen begrijpen als je zelf chronisch ziek bent of iemand die dicht bij je staat chronisch ziek is.

lente

Begrijpen kan niet altijd

Hoewel het fijn is als iemand helemaal begrijpt hoe het voor jou is, is dat lang niet altijd mogelijk. Dat kan heel frustrerend zijn, maar wees eens eerlijk. Begrijp jij als single hoe het is om een gezin met 4 kinderen te hebben? Of begrijp jij hoe het is om naast je werk ook nog een studie te volgen als je zelf alleen part-time werkt? Nee, waarschijnlijk niet. Je zult misschien wel begrip hebben voor de situatie, maar het echt helemaal begrijpen? In die zin ben ik vaak ook een soort van blij als iemand het niet begrijpt. Dat betekend waarschijnlijk dat ze zelf geen last hebben van een chronische ziekte.

Begrip is meestal voldoende

Je kunt op zoek gaan naar mensen die je wel echt begrijpen. Lastige alleen is dat die mensen waarschijnlijk zelf ook een behoorlijke rugtas hebben en je minder snel kunnen helpen of dat jullie al snel alleen maar over het ziek zijn praten. Het kan juist fijn zijn om mensen om je heen te hebben die wel begrip hebben, maar het niet begrijpen. Ze kunnen je mentaal steunen door het begrip, maar kunnen je misschien ook praktisch helpen. En wat ik zelf vaak merk is dat mensen die het niet echt begrijpen vaak anders tegen dingen aankijken en zo met verrassende oplossingen kunnen komen.

Vinden jullie ook dat er een verschil tussen begrip en begrijpen zit?

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.