Handleiding chronisch zieken – voorspellende, veroorzakende en instandhoudende factoren

Jarenlang heb ik mij afgevraagd waarom juist ik een conversiestoornis kreeg. Waarom ik en niet anderen die ook veel hadden meegemaakt of overbelast waren. Een tijd geleden kwam ik een schema tegen over voorspellende, veroorzakende en instandhoudende factoren. Het kwartje viel opeens. Het verklaart niet helemaal waarom juist ik ziek werd, maar het werd opeens een stuk minder vreemd. Daarom wil ik dat schema graag met jullie delen. In mijn geval heeft het geholpen bij het begrijpen/accepteren van mijn conversiestoornis, maar dit schema geldt voor alle SOLK of psychosomatische aandoeningen.

handleiding chronisch zieken

Het schema

Dit schema geeft een overzicht van biologische, psychologische en psychiatrische en sociale factoren. Vervolgens wordt bij al deze factoren omschreven wat voorspellende, veroorzakende en instandhoudende factoren zijn. Uiteindelijk heb je dus heel veel factoren die iets over een SOLK aandoening kunnen zeggen. Neem even de tijd om het schema te bekijken voor je verder leest.

Dit schema gaat over kinderen, maar het geldt ook voor volwassenen. Waar ouders staat kan je ook naasten lezen en waar school staat kan je natuurlijk werk lezen.

Combinatie

Het gaat natuurlijk om een combinatie van al die verschillende factoren. Iedereen zal namelijk wel 1 factor hebben waar ze zich in herkennen. En ook een combinatie van de verschillende factoren betekent nog niet meteen dat je ziek wordt.

Het gaat vooral om combinaties van de biologische, psychologische en sociale factoren samen. Ik herken mijzelf in al deze 3 groepen in zowel de voorspellende, veroorzakende als de instandhoudende factoren. Doordat ik mij in zoveel verschillende factoren herken vind ik het opeens niet zo gek meer dat ik een conversiestoornis heb gekregen. Wanneer je alles op een rij zou zetten is het niet meer dan logisch dat er ergens iets mis gaat.

lichaam en geest zijn een

Herstel

Het is leuk als je beter begrijpt waar je ziekte vandaan komt, maar dit schema is ook nuttig bij het herstel. Kijk eens bij de instandhoudende factoren, wat is herkenbaar voor je? Maak eens een lijstje van die factoren en probeer te bedenken hoe je die factoren kunt veranderen. Dit hoef je natuurlijk niet alleen te doen, het is ook goed om dit te bespreken met een professional.

Hang het lijstje op een plek waar je het vaak ziet. Sta er iedere dag even bij stil. Maak keuzes op basis van je lijst. Heb je een verstoord slaap-waakritme? Wees dan streng voor jezelf en ga op een vast tijdstip naar bed, sta op tijd weer op en ga niet tussendoor slapen. Merk je dat je gaat catastroferen (een denkpatroon waarbij je iets relatief kleins tot een catastrofe maakt)? Probeer dan te relativeren. Dit helpt mij overigens ook bij paniekaanvallen. Zit je in een sociaal isolement? Ga dan op zoek naar manieren om toch weer contact te krijgen met mensen. Je hoeft niet meteen iedere avond naar een feest te gaan, maar een uurtje koffie drinken met iemand kan goed helpen.

Je kunt niet van iedere aandoening herstellen, maar ik ben ervan overtuigd dat het altijd beter kan worden. Dat je door een andere manier van leven minder klachten krijgt, of dat je door een aanpassingen meer kunt doen.

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

4 gedachten over “Handleiding chronisch zieken – voorspellende, veroorzakende en instandhoudende factoren”

 1. Ik snap dat het een hoop kan verklaren, maar ik heb er toch wel moeite mee dat sommige artsen eerst naar deze verklaringen kijken voordat ze het medisch bekijken. Ik had bijvoorbeeld een revalidatiearts die suggereerde dat ik mijn pijn had afgekeken van mijn moeder die fibromyalgie heeft. Terwijl zij pas klachten kreeg na mij en ik toen al lang en breed het huis uit was.

  Maar daarnaast ben ik het wel met je eens dat je het beter kan maken door aan die verschillende vlakken aandacht te geven. Ook als je klachten wèl medisch te verklaren zijn. Het maakt het dan beter te dragen.

  Beantwoorden
  • O ik heb gelukkig niet meegemaakt dat een arts het gebruikt als dianogsemiddel (wel dat ze denken dat het tussen je oren zit omdat ze de oorzaak niet meteen kunnen vinden), maar dat is inderdaad niet okay! Zelfs als je moeder wel al eerder klachten had mogen ze er niet zomaar vanuit gaan dat je het dan vast nadoet.

   Beantwoorden
 2. Wat ontzettend mooi om te lezen! En wat blijft een conversiestoornis toch lastig uit te leggen aan andere.
  Zelf zet ik me dan ook graag in om mijn conversiestoornis aan mijn been en arm bespreekbaar te maken.
  Je bent een kanjer Leonie!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.