Hoe bevalt mijn TENS?

Ik loop al een tijdje bij de pijnpoli om mijn chronische pijn onder controle te krijgen. Naast pijnmedicatie leek het mijn pijnarts slim om ook een TENS te proberen. Dit is een apparaatje dat stroomstootjes geeft, waardoor je minder pijn krijgt. Inmiddels heb ik mijn TENS een maand, dus ik vind het een goed moment om te vertellen hoe het bevalt.

Wat is een TENS?

Tens staat voor Transcutane Electro Neuro Stimulatie. Dit houdt in dat er stoomstootjes door de huid worden gegegeven. Hierdoor worden de zenuwen gestimuleerd en wordt de pijn minder. De oorzaak van de pijn blijft, maar de pijn zelf wordt minder. De TENS verbind je met elektrodes (plakkers) op je huid. Vervolgens kan je zelf bepalen hoe sterk de stroomstootjes zijn. Het is een klein apparaatje, wat je gemakkelijk mee kunt nemen. Je kunt het dus de hele dag dragen.

Hoe draag ik de TENS?

Je kunt de elektrodes plakken op de plek die pijn doet, of op het gebied waar de zenuwen lopen die voor de pijn zorgen. Zo draag ik meestal mijn TENS op mijn onderrug, om te zorgen dat ik minder pijn in mijn benen heb. Ik plak 2 elektrodes op mijn si-gewricht en 2 elektrodes op mijn bil. Hier zitten de zenuwen die doorlopen naar mijn benen. Ik plak de elektrodes ook soms ter hoogte van mijn bh-bandje, omdat ik daar ook regelmatig pijn heb.

Heb ik minder pijn?

Het idee is natuurlijk dat ik door het dragen van de TENS minder pijn heb. Over het algemeen is dat ook wel zo. Ik merk verschil qua pijn tussen dagen met de TENS en zonder. Als ik opsta met pijnlijke benen en ik doe de TENS om, dan zakt de pijn ook vaak af. Ik ben dan niet pijnvrij, maar ik word minder gehinderd door de pijn. Helaas werkt de TENS nauwelijks als ik hevige pijn heb. Daar heb ik dus nog een andere oplossing voor nodig.

De oplossing?

Hoewel het niet goed is om zware pijnstillers te slikken moet ik toegeven dat ik dat wel gemakkelijker vind dan de TENS. Ik kan de TENS niet dragen tijdens het slapen, omdat ik dan telkens wakker wordt voor het kastje of de draadjes. Tijdens het sporten laten de plakkers los en krijg ik regelmatig pijnlijke stroomstootjes. Ook merk ik dat de plakkers tijdens het lopen bijvoorbeeld verschuiven of los gaan zitten. Ik moet opletten bij het bukken en als ik naar het toilet ben gegaan. Daarnaast heb ik pech als ik niet thuis ben en halverwege de dag pijn krijg en de TENS niet bij mij heb.

Door dit alles vind ik de TENS niet ideaal. Er zijn dagen dat ik hem bewust niet draag, omdat ik bang ben dat hij los gaat zitten (en dan krijg je pijnlijke stroomstootjes). Qua bijwerkingen is de TENS wel heel fijn vergeleken met pijnstillers. Dus daarom ben ik wel heel blij met de TENS. Ik wil graag een pijnstiller tegen de heftige pijnen, maar niet voor dagelijks gebruik. Dat kan de TENS namelijk goed oppakken. Voorlopig is dit dus een goede oplossing. Ik blijf de TENS dan ook gewoon dragen.

Ben jij bekend met een TENS?

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

2 gedachten over “Hoe bevalt mijn TENS?”

  1. Bij mij werkte het heel goed! Maar er zitten ook veel nadelen aan. Met name idd de snoertjes etc. Mij is altijd verteld dat je hem met slapen niet mag gebruiken. Ik heb hem nu gelukkig kunnen afbouwen mbv acupunctuur

    Beantwoorden
    • Ik hoor er veel wisselende dingen over. Ik mocht ermee slapen, maar ik hoor inderdaad ook van verschillende mensen dat zij dat niet mochten. Raar dat daar geen 1 lijn in zit

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.