Hoe ziet een paniekaanval eruit?

DISCLAIMER: Dit is 1 van mijn paniekaanvallen. Zoals ik in de video al zeg heb ik ook paniekaanvallen waarbij ik veel minder helder na kan denken en nog nauwelijks uit mijn woorden kan komen. Mijn paniekaanvallen zijn a-typisch, maar sowieso zijn er verschillende soorten manieren waarop paniek zich uit bij mensen. Dus dit is niet DE paniekaanval, maar MIJN paniekaanval.

Al tijden twijfel ik of ik dit artikel/deze video moet maken. Na heel lang twijfelen heb ik toch besloten om het te doen. Niet om medelijden te krijgen of om aandacht te vragen. Of eigenlijk wel. Aandacht voor paniekaanvallen, niet voor mezelf. Aandacht, begrip, minder stigma, noem maar op. En na lang twijfelen heb ik dus besloten om mezelf daar voor in te zetten.

paniekaanval

A-typische paniekaanvallen

Ik heb het ‘geluk’ dat ik a-typische paniekaanvallen heb. Hierdoor dacht ik eerst dat ik geen paniekaanval had, want het klopte niet met het lijstje op internet. Maar nadat ik al mijn klachten had opgesomd bij de therapeut kon hij niet anders dan concluderen dat het toch echt paniekaanvallen waren. Bij mij duren ze alleen veel langer. Normaal is 10 tot 30 minuten. Bij mij kunnen ze met gemak 2 uur duren.

Hoe ziet een paniekaanval eruit?

Zaterdag heb ik mijn paniekaanval gefilmd. Het was  een aanval die uiteindelijk 2 uur duurde, dit was nog maar het begin. Ik was alleen thuis en mijn moeder is gekomen om voor afleiding te zorgen. We hebben buiten 2 grote rondes gelopen en uiteindelijk zakte de paniek wat af en was ik zo moe dat ik kon slapen.

Hoe nu verder?

Ik schreef eerder al een blog over mijn paniekaanvallen. Daarna ging het een hele tijd goed. Helaas gaat het sinds een maand weer minder. Vrij slecht zelfs. Ik heb weer veel paniekaanvallen en blijf het liefst in mijn bed liggen. Ik wil nergens aan denken, zoveel mogelijk slapen en niks eten waar ik ziek van kan worden. Dat is natuurlijk niet mogelijk. Ik probeer daarom mijn leven wel te leven, maar het hindert mij enorm. En al die paniekaanvallen zijn enorm vermoeiend en pijnlijk (door al die trillingen verkrampen mijn spieren). Daarom ben ik nu mijn medicijnen weer aan het verhogen. Ik hoop dat er daardoor minder paniekaanvallen komen. Daarnaast moet ik weer op zoek gaan naar iets wat mij helpt om weer snel uit een paniekaanval te komen of zelfs een paniekaanval te voorkomen. Eerder hielp de Tangle mij daarbij. Dat is nu niet meer genoeg. Dus ik ga op zoek naar iets nieuws.

Heb jij wel eens een paniekaanval gehad?

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

34 gedachten over “Hoe ziet een paniekaanval eruit?”

 1. Wat ontzettend goed dat je hier aandacht voor vraagt. En knap dat je jezelf op zo’n kwetsbaar moment durft te filmen en dat durft te delen.

  Bij mij begint het met hartkloppingen, dan word ik heel misselijk, een ontzettend zenuwachtig gevoel en begin ik te zweten. Dat kan hier ook best lang aanhouden. Vaak eindigt het in enorme hoofdpijn of een enorme huilbui.

  Dus hier is het heel herkenbaar!

  Beantwoorden
 2. Wat knap dat je dit met ons durft te delen Leonie. Heftig om te zien. De spanning spat voor mij wel van het scherm af. Terwijl ik ook kan begrijpen dat mensen vaak niet eens merken dat je een aanval hebt. Pittig ook dat ze wel 2 uur kunnen duren. Kan mij voorstellen dat jouw lichaam dan helemaal op is van het verdragen van alle spanning!

  Beantwoorden
 3. Heftig zeg en respect dat je dit hebt durven posten op je blog.
  Als mensen zeggen dat ze niks aan je zien dan weet ik niet wat zij mankeren.
  Ik hoop dat je inmiddels weer op krachten gekomen bent, stel me zo voor dat je hier wel een week voor nodig hebt.
  Doe rustig aan en zorg goed voor jezelf!

  Beantwoorden
  • Dankjewel! Ik hoef van 1 paniekaanval gelukkig niet een week bij te komen, dan ben ik er na 2 dagen wel weer. Maar als ik er meerdere in een korte periode heb duurt het wel even voor ik er weer ben ja

   Beantwoorden
 4. Ah vervelend Leonie 🙁 wat je beschrijft is wel herkenbaar. Ik word altijd super misselijk, maar gelukkig nog nooit hoeven overgeven (maar goed dat is met mijn overgeeffobie ook meteen mijn grootste angst tijdens paniekaanval). Verder ga ik wazig zien en krijg ik het super benauwd. Wat bij mij vaak.helpt is even te huilen (ja dit heb ik zelfs op de uni in een hoekje gedaan haha), dan gaat een deel.van de spanning weg. En verder op de ademhaling letten. De app Headspace is heel fijn!

  Beantwoorden
  • Wat dapper dat je dit op internet zet! Ik herken mezelf er helemaal in en misschien komt het omdat ik dit zelf ook heb, maar ik zie duidelijk aan je gezicht dat het niet oke is. Ik herken die beweeglijkheid. Het liefst ga ik echt heel hard om mee heen schoppen en slaan om die energie kwijt te kunnen. Het nare is dat een buitenstaander zo machteloos is. Mij hebben ze altijd gezegd dat ik de paniek moet accepteren en over me heen moet laten komen. Hoe zit dat bij jou? Laat je het gebeuren of ben je er tegen aan het vechten?

   Sterkte meis! Ik weet hoe het is en ik kan niets anders zeggen dan dat ik hoop dat dit weer de laatste paniekaanvallen waren voor een hele lange tijd! Big hug <3

   Beantwoorden
   • Dankjewel! Buitenstanders kunnen niets doen nee. Ik wil niet alleen zijn, maar ik kan er ook niet tegen als anderen aan me zitten of teveel vragen stellen. Maar meer dan dan kunnen ze eigenlijk ook niet doen…
    Ik vecht altijd tegen de paniek. Het lukt me echt niet om het gewoon te laten gebeuren. Is gelukkig ook nog nooit tegen me gezegd door iemand want dan zou die een klap krijgen 😛 Hoe moet je dat afschuwelijke gevoel nu gaan accepteren en rustig wachten tot het over is?

    Beantwoorden
  • Bij mij is het niet erg genoeg om het een overgeeffobie te noemen, maar ik ben inderdaad wel zo bang voor overgeven dat ik die misselijkheid het engst vind tijdens een paniekaanval. Sterker nog, dat misselijk zijn überhaupt al een trigger is om paniek te krijgen.
   Huilen lukt bij mij tijdens een paniekaanval meestal niet, dan ben ik te druk met andere dingen 😛 ‘Fijn’ dat het bij jou wel een deel van de spanning weg kan nemen!

   Beantwoorden
 5. Wat dapper dat je dit opgenomen hebt en online zet. Ik heb heel veel last gehad van paniekaanvallen (heel af en toe nog wel eens) en ik kon bijna je filmpje niet af kijken omdat ik het direct helemaal herken en voel. Ik vind het knap dat je nog zo kunt praten en vrij helder dingen uit kan leggen, want op dat moment voelt niks helder inderdaad.
  Bij mij gaat een paniekaanval vaak óf samen met een gevoel dat ik dood ga (omdat mijn lichaam zo op tilt slaat) OF net zoals jij zegt, dat je alles wil afkappen, alles wil stoppen, niks meer door wil laten gaan en gewoon adios tegen alles. Alle motivatie is weg en niks lijkt meer zinvol.

  Sterkte, ik hoop dat die aanvallen steeds minder frequent worden en minder lang zullen duren! <3

  Beantwoorden
  • Dankjewel! Ik ben ook iedere keer weer verbaasd dat ik nog redelijk uit mijn woorden kom. Pas als de paniek ook heel heftig in mijn hoofd zit wordt het vormen van zinnen te moeilijk.
   Gelukkig weet ik inmiddels dat ik er niet dood van ga en ben ik daar ook niet meer bang voor tijdens een paniekaanval. Ik denk nog wel iedere keer dat het nooit meer over gaat :’)

   Beantwoorden
 6. En of het te zien is! Maar die lichamelijke onrust en beweeglijkheid had ik dus helemaal niet. Toen ik het had was de aanleiding fysiek. Door spierspanning en stress zat mijn schouder en daarmee een zenuwbundel klem. De klachten leken erg op de voortekenen van een hartaanval, dus: paniek. Op mijn hoge ademhaling en hartbonzen na zat de paniek alleen in mijn hoofd. Bang om ter plekke dood te gaan.

  Maar ondanks de verschillen is het toch een heel verhelderende video. Dapper en echt van waarde voor lotgenoten.

  Beantwoorden
 7. Knap van je om dit met ons & de rest van de wereld te delen. Mensen die die aanvallen zelf hebben zullen zich wel kunnen vinden in je verhaal. Volgens mij is ’t voor hen een steun dat ze er niet alleen mee rondlopen.
  Als ik je nu zo zie & ‘k op dat moment naast je mocht zitten, ik zou je willen kalmeren maar weet niet of dat wel goed is..

  Beantwoorden
 8. Ohh zoo herkenbaar. De heftige paniekaanvallen waarbij ik enorm begon te huilen, schreeuwen, haren trekken enz duren heel kort. Maar deze die jij film kunnen bij mij ook uren duren. Zo ongelooflijk naar. Medicatie helpt dan ook biet voldoende en ik moet idd ook iemand mij me hebben dan. Zo ongelooflijk naar. Bah. Sterkte

  Beantwoorden
 9. Bedankt voor het delen Leonie, je bent onwijs dapper! Je hebt me laten zien dat ook mijn paniekaanvallen paniekaanvallen zijn. Daar twijfel ik wel eens aan, tot ik vorige week voor het eerst een “echte” had. Heel raar als je al zo lang twijfelt of het wel echt paniek is, en je dat dan op een andere manier ervaart en alles in eens op zijn plek valt.

  Beantwoorden
 10. Wow Leonie, wat knap dat je een van je kwetsbaarste momenten met ons durft te delen! Ook ik heb last van deze angst/paniekaanvallen. Ik herken de onrust en de trillende handen en benen en helaas ook het misselijke gevoel… Ze komen bij mij bij vlagen een paar dagen achter elkaar, altijd sochtends vroeg. Sterkte, ik hoop dat je een manier kunt vinden om er mee om te gaan! Liefs!

  Beantwoorden
 11. Heel knap van je, Leonie!
  Zoals je zelf al benoemt, het is in eerste instantie helemaal niet te zien aan de buitenkant, alleen de blik in je ogen af en toe verraadt wat van je wanhoop op zulke momenten.
  Ook ik hoop, net als alle anderen, dat je een manier zult vinden om beter hiermee om te gaan, en dat het allemaal wat minder heftig voor je wordt.

  Beantwoorden
 12. Wat een respect dat je dit gewoon in een filmpje laat zien. Duidelijk zijn er dus verschillende vormen van paniekaanvallen. Want ik ken ze ook, maar als ik een paniekaanval heb kan ik amper praten. Ik krijg dan geen adem meer, ik stop gewoon letterlijk met ademen. Ik heb ze ook wel gehad dat ik alles moest blijven bewegen vooral als ik wilde gaan slapen. Dan komt je lichaam tot rust en ga je dingen verwerken.

  Waar komen die paniekaanvallen vandaan weet je dat ook?

  Beantwoorden
   • Daar word het wel lastiger van, ooit eens gedacht aan EMDR? Weet niet of dat helpt als je niet weet waar de angst vandaan komt. Mij heeft het enorm geholpen maar weet ook precies waar het vandaan komt.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.