Handleiding chronisch zieken: 11 herkenbare dingen

Dit keer een iets minder diepgaande handleiding chronisch zieken. Eerlijk gezegd had ik niet de energie om een wat uitgebreider artikel te schrijven, maar ik denk dat het voor jullie ook wel leuk is om een lijstje te lezen met allemaal herkenbare dingen. Je hoeft natuurlijk niet alles te herkennen, maar ik denk dat veel van jullie wel veel zullen herkennen!

handleiding chronisch zieken

Je ziet je arts vaker dan je vrienden

Gelukkig heb ik ook periodes waarin ik niet zo vaak bij de huisarts zit, maar ik zie hem heel vaak. Te vaak. En serieus vaker dan mijn vrienden. Maar dat komt ook omdat ik mijn vrienden niet iedere week zie.

Je hebt een eigen apotheek

Je slikt veel verschillende medicijnen, nu of in het verleden, waardoor je een flinke voorraad pillen hebt. Het past niet in een standaard medicijnkastje. Je kan je eigen handel beginnen als de farmaceutische industrie ooit instort. Je hebt je medicijnen ook overal liggen voor het geval je ze nodig hebt.

Maar je ziet er goed uit

Waarschijnlijk één van de meest gehoorde opmerkingen. Als je uitlegt dat je ziek bent of een slechte dag hebt zegt bijna iedereen dat je er goed uit ziet. Ik weet nooit zo goed of ik er blij mee moet zijn dat ik er kennelijk goed uit zie terwijl het voelt alsof ik dood ga.

De testuitslagen zijn goed

Helaas zijn er ook veel chronische ziektes waar geen (goede) testen voor zijn. Artsen zijn dan geneigd om te zeggen dat er niks aan de hand is, het stress is of het tussen je oren zit en je naar de GGZ moet.

Hulp vragen is moeilijk

De meeste mensen vinden het moeilijk om hulp te vragen, maar als je chronisch ziek bent zul je daar vaker tegen aan lopen. Je hebt namelijk vaker hulp nodig. Of dat nu met het huishouden is om met je eigen verzorging, het kan best moeilijk zijn om hulp te vragen. Zelfs als de hulp wordt aangeboden is het lastig om die te accepteren.

Meer medische kennis dan hulpverleners

Door je ziekte(s) heb je inmiddels de nodige kennis over jouw ziekte, medicijnen en behandelingen. In sommige gevallen weet jij zelfs meer van je ziekte dan de hulpverlener die je zou moeten helpen. Ik heb al meerdere keren uit moeten leggen wat mijn conversiestoornis was, terwijl ik daar zat om geholpen te worden.

Maar gisteren kon je nog…

Een chronische ziekte is vaak onvoorspelbaar. Het ene moment kan je zonder al te veel problemen winkelen, maar het volgende moment voel je je te ziek om uit eten te gaan. Veel mensen begrijpen dat niet. Als je het een wel kan, waarom het andere niet? Ze denken dat het een slap excuus is omdat je gewoon geen zin hebt.

Probeer dit dieet eens

Eten heeft veel invloed op hoe je je voelt. Maar het lost niet alles op. Door een bepaald dieet te volgen verdwijnen niet opeens al je klachten. Net als slapen. Dat lost ook niet alles op. Toch denken veel mensen dat het wel zo is en geven je dat advies.

Prioriteiten stellen

Het lukt niet om alles te doen wat je wilt of moet. Je moet de hele dag door keuzes maken. Ga je stofzuigen of ga je douchen? Ben je al naar je werk gegaan? Dan moet je de verjaardag van je moeder overslaan. Je moet constant besluiten waar je prioriteiten liggen en wat je met je beperkte energie doet.

Schuldgevoel

Zoals ik net al zei moet je regelmatig keuzes maken. Dat gaat vaak gepaard met een schuldgevoel. Schuldig dat je weer moet afzeggen. Je doet het niet voor je lol en je wilt zelf ook het liefst gewoon gaan. En zelfs als de anderen goed reageren blijft dat schuldgevoel vaak knagen.

Je bed is je beste vriend

Of het nu is omdat je te moe bent of teveel pijn hebt om uit bed te komen, of omdat je je rot voelt en alleen maar onder de dekens wil liggen. Het kan fijn zijn om in bed te blijven liggen en jezelf op te rollen in je dekbed. Even bijtanken of doen alsof de wereld niet bestaat.

Zijn deze dingen herkenbaar voor jullie?

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

15 gedachten over “Handleiding chronisch zieken: 11 herkenbare dingen”

 1. Ow Leonie, wat is dit herkenbaar!
  Ik heb ook overal mijn pillen liggen, in iedere tas en op meerdere plekken in huis. Mensen zien het ook niet aan mij, ik lijk altijd vrolijk en fit voor de buitenwereld. En ook dat er geen testen zijn voor bepaalde aandoeningen. Niet dat je een stempel wil, maar toch. Het is makkelijker om tets te benoemen zodat je serieus wordt genomen!

  Beantwoorden
 2. Pfff, ja, het is helaas allemaal heel herkenbaar. Op dit moment gaat het weer wat minder en zie ik mijn bed ook zo’n 3 kwart van de dag… Gelukkig zie momenteel niet zo veel artsen, daar ben ik wel blij mee.

  Beantwoorden
 3. Veel wel herkenbaar. Pillen gelukkig niet, er zijn helaas geen pillen voor mij. Wel al verschillende keren bij de ha geweest en doorgestuurd naar verschillende andere specialisten.

  Beantwoorden
 4. Veel dingen zijn wel herkenbaar voor mij. Wat ik zelf heel vervelend vind is dat mensen verklaringen gaan zoeken voor dingen, terwijl ze gewoon zijn zoals ze zijn. Gisteren was ik vermoeider dan vandaag en dan gaan mijn ouders helemaal op onderzoek uit hoe dat dan komt.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.