Ik ben een geheime chaoot

Al zolang als ik mij kan herinneren ben ik een chaoot. Toch verwachten heel veel mensen dat niet. Juist omdat ik alles zo goed georganiseerd heb en overal lijstjes van maak. Dat is inderdaad tegenstrijdig. Maar ik maak die lijstjes juist omdat ik zo chaotisch ben. Ik kan namelijk heel slecht tegen mijn eigen chaos. Ik probeer er dus alles aan te doen om die chaos te ordenen zodat ik niet knettergek wordt van mezelf.

chaotisch

Mijn hersenen werken snel. Mijn gedachtes gaan van de hak op de tak. Ik raak constant afgeleid. Uiteindelijk heb ik daar mee leren omgaan. Meestal gaat het ook goed. Ik kan redelijk orde scheppen in mijn eigen chaotische hoofd. Tot ik moe ben of het heel druk heb. Dan heb ik geen enkel overzicht meer en word ik gek van mezelf. Ik kan geen enkele gedachte afmaken, ik heb geen idee in welke volgorde ik dingen moet doen en ik kan geen rust vinden. Heel vervelend dus. Daarom probeer ik verder alles zo goed mogelijk te ordenen. Het is niet te doen als ik na de chaos in mijn hoofd ook chaos heb in de zaken die ik moet regelen.

Hoe doe ik dat dan? Ik werk heel veel met lijstjes. Mijn bullet journal helpt mij er aan herinneren wat ik moet doen. Mijn afspraken staan in de agenda op mijn telefoon en ik krijg een melding als ik de deur uit moet. Ik heb standaard een boodschappenlijstje op mijn telefoon staan waar ik de hele dag door opschrijf wat ik moet kopen. Ik heb overal automatische incasso’s voor uitgegeven omdat ik anders zou vergeten mijn rekeningen te betalen. Mijn hele bureau ligt vol met post-its van dingen die ik niet moet vergeten of waar ik mee bezig ben. Ook op mijn werk maak ik standaard een lijstje met de dingen die ik moet doen.

Verder probeer ik de troep in huis beperkt te houden. Het lukt me niet altijd om alles goed schoon te houden, maar ik probeer wel om niet alles rond te laten slingeren. Chaos om mee heen zorgt namelijk voor veel meer chaos in mijn hoofd. Als ik mijn hoofd niet kan ordenen probeer ik ook altijd op te ruimen, omdat dat wat ruimte geeft. De laatste paar maanden ben ik ook veel bezig geweest om alles op de computer te ordenen. Omdat ik daar veel tijd achter doorbreng is het gewoon nodig dat ik ook daar het overzicht heb.

Moraal van het verhaal? Als ik zorg dat ik alles een beetje orden en een overzicht heb van alles kan ik de chaos in mijn hoofd ook redelijk aan. Op zulke momenten valt dus niet op dat ik een stuk chaotischer ben dan ik overkom.

Zijn jullie ook stiekem chaotisch? Of juist openbaar chaoot? Of gewoon netjes geordend? 

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

4 gedachten over “Ik ben een geheime chaoot”

  1. Ik ben chaotisch als ik alleen ben maar met anderen om me heen ben ik veel meer geordend. Anderen mogen geen last hebben van mijn chaos vind ik altijd Ik weet inmiddels wel waar mijn chaos en onrust vandaan komt, paar weken geleden de diagnose add gekregen, hopelijk kan ik er nu iets meer mee! Maar lijstjes en mijn agenda zijn mijn leven

    Beantwoorden
  2. Haha, herkenbaar :-). Ik ben soms best geordend, maar vaak ook echt een chaoot. Op de computer heb ik alles wel goed voor elkaar. Maar in huis… daar heb ik nog geen goed systeem voor bedacht.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.