Ik ben mooi

Al een jaar of 18 ben ik mij zeer bewust van mijn uiterlijk. Niet mijn lichaam of gewicht, maar mijn gezicht. Jarenlang ben ik lelijk genoemd door mijn pesters. Ik ben die pesters gaan geloven. Maar gelukkig begint het tij eindelijk een beetje te keren. Daarom wil ik vandaag mijn verhaal met jullie delen, hoe moeilijk ik dat ook vind.

5715746955_3f6b5d84cf_bFoto gemaakt door Tim Sheerman-Chase

Spiegels ontwijken

Ik vond mezelf zo lelijk dat ik niet in de spiegels wilde kijken. Ik leerde mezelf om alleen te kijken naar het gedeelte waarvoor ik de spiegel nodig had zoals mijn ogen of haar. Als ik in een toilet stond keek ik niet in de spiegel en waste ik alleen snel mijn handen. Kleding kopen was lastig, want daar waren vaak ook grote spiegels. Maar ook dan probeerde ik alleen naar de kleren te kijken en zo kort mogelijk mijn gezicht te zien.

Plastische chirurgie

In mijn pubertijd had je veel programma’s over metamorfoses.Ik keek ze allemaal terwijl ik droomde over de periode dat ik 18 was en mezelf eindelijk kon opgeven voor dat programma. Ik zou mijn hele gezicht laten verbouwen. Niet alleen een neus of oor, gewoon alles. Ik had niet de illusie dat ik ooit knap zou worden, maar ik zou tenminste normaal zijn.

ik ben lelijk

Wennen

Tijdens mijn studententijd waren er geen metamorfoseprogramma’s meer. Ik kon mij dus niet opgeven en zelf betalen was onmogelijk. Ik was inmiddels heel tevreden over mijn lichaam, dus ik moest proberen te wennen aan mijn gezicht. Ik dwong mezelf om iedere dag 5 minuten in de spiegel te kijken. Mijn gezicht leren kennen en proberen te accepteren dat ik er zo uitzag.

Acceptatie

Na flink wat moeilijke momenten voor de spiegel begon ik steeds meer te accepteren dat ik er zo uitzag. Ik vond mezelf nog steeds lelijk, maar begon in te zien dat ik niet de lelijkste was. Met make-up, kapsels en brillen probeerde ik er het beste van te maken. Ik vermeed spiegels niet meer en dacht ook niet meer iedere keer dat ik lelijk was. Het lukte om neutraal naar mijn spiegelbeeld te kijken.

Quote beautiful

Ik ben oké?

Langzaam aan verdwenen de woorden van de pesters. Ik vond mezelf de helft van de tijd wel oké. Ik begon mij te realiseren dat ik veranderd was. Ik was niet meer dat lelijke meisje van vroeger. Ook zonder plastische chirurgie was mijn gezicht er anders uit gaan zien. Sterker nog, ik had inmiddels zelfs een paar foto’s waar ik best tevreden mee was. Ik keek nog steeds niet voor de lol in de spiegel, maar ik had er geen moeite mee om spiegels tegen te komen. Ik keek er gewoon in om te controleren hoe mijn haar zat, hoe ik eruit zag. Ik kocht zelfs een extra grote spiegel voor mijn nieuwe woning.

Ik ben mooi!

Inmiddels is het 18 jaar geleden dat ik begon te twijfelen aan mijn uiterlijk en 5 jaar geleden dat ik het begon te accepteren. Inmiddels denk ik alleen nog op de dagen dat ik moe ben en geen make-up op heb dat ik lelijk ben. Maar dat kan ik aan. Er is dan een reden waarom ik er slecht uit zie. Dat is prima.

De rest van de tijd is opgedeeld in momenten dat ik mezelf oké vind en momenten waarop ik mezelf zelfs mooi vind. Ik denk niet dat ik mezelf ooit knap zal noemen of een lekker ding, maar ik ben goed genoeg. Op sommige dagen doe ik mezelf verbazen omdat ik er zo goed uitzie. Dagen waarop alles samenvalt. Dat zijn fijne dagen! Maar andere dagen ben ik ook wel tevreden. Natuurlijk zijn er dingen die ik anders zou willen, maar dat heeft iedereen. Ik schaam me niet meer voor mijn gezicht en kijk weer net als bijna iedere vrouw in vrijwel alle spiegels die ik tegenkom.

profielfotoLeonieFotograaf Joshua Rood

Onzekerheid

Hoewel ik nu best tevreden ben blijft de onzekerheid. Zodra ik mannen hoor praten over dat ze nooit een relatie kunnen hebben met een lelijke vrouw begin ik te twijfelen. Zouden ze ook medelijden hebben met mijn man? Als ik foto’s van vroeger zie word ik weer onzeker. Ik was toen lelijk, maar nu zie ik er beter uit toch? Als ik een nieuwe profielfoto neem houd ik de reacties angstvallig in de gaten. Wat vinden anderen ervan? Zie ik er wel goed genoeg uit? En zelfs dan, als iemand me mooi noemt twijfel ik of ze dat echt menen of dat zeggen omdat ze me aardig vinden.

Ik probeer de onzekerheid te negeren. Gewoon mezelf laten zien. Foto’s plaatsen zonder make-up. Praten met vreemden. In de spiegels kijken. Selfies maken. En soms mezelf zelfs mooi noemen. En ooit kom ik er wel, ooit ga ik met overtuiging zeggen dat ik mooi ben!

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

37 gedachten over “Ik ben mooi”

 1. Och meid, altijd als ik een foto van jou zie denk ik ‘wat is het toch een mooie meid!’. Wat jammer dat pesters je van het tegendeel probeerden te overtuigen. Gelukkig dat je het tij hebt gekeerd, maar kennelijk hebben ze nog steeds invloed. Erg jammer.

  En zo’n man, die zichzelf alleen goed genoeg vindt voor de allermooiste vrouwen, die zijn jou niet waard. Die zijn een mooie vrouw niet waard, want die zoeken een showmodel, geen partner. (zelf stellen ze vaak ook niet zoveel voor)

  Beantwoorden
 2. Leonie, wauw, hier word ik even stil van. Dat zo’n mooi persoon als jij zo ontevreden kan zijn dat ze zichzelf gewoon lelijk noemde… Wat ben ik blij dat je jezelf nu een beetje meer kunt accepteren en ook weer in de spiegel durft te kijken. Je bent prachtig, goed zoals je bent en bovendien verre van lelijk. Onthoud dat alsjeblieft goed. Je mag er zijn!

  Beantwoorden
 3. o, lieverd! je bent altijd ons mooie meisje geweest! en je bent uitgegroeid tot een mooie vrouw! en laat niemand jou het gevoel geven dat het anders is, want die persoon is van binnen lelijk! net als die pesters van vroeger! dikke kus!

  Beantwoorden
 4. Wat heftig om te lezen…maar helaas ook herkenbaar 🙁 Bij mij heeft het helaas langer geduurd dan 18 jaar…maar nu voel ik me gelukkig hetzelfde als jij! Wat zijn wij krachtige vrouwen he?! 🙂

  Beantwoorden
 5. Wauw Leonie. Ik ben er even stil van. Op de een of andere manier was het nooit in me opgekomen dat jíj jezelf lelijk zou vinden, echt niet. Nu niet, vroeger niet. Gewoon niet. Je bent zo’n krachtig persoon, en dat straal je ook echt uit.
  Ik hoop dat er voor mij, net als voor jou, een moment van “acceptatie” komt. We gaan het meemaken…
  Bedankt voor het delen.

  Beantwoorden
 6. Wat naar om te lezen dat je zo over jezelf dacht. Dat is echt nergens voor nodig. Ik vind namelijk niemand echt lelijk. En jou al helemaal niet. Jammer dat er mensen zijn geweest die je die leugen hebben aangepraat. En mensen (mannen) die zeggen dat ze niet op een lelijke vrouw kunnen vallen zijn mega oppervlakkig én dom. Want iedereen vind iemand anders weer knap. Lelijke mensen bestaan dus niet. Je bent mooi Leonie. Ik hoop dat er een dag komt dat je dat ook écht gaat geloven. Voor altijd.

  Beantwoorden
 7. Net als jij werd ‘k gepest. ‘k Weet dat ‘k geen beauty-queen ben, maar dat hoeft ook niet. Soms zeg ‘k nu nog wel ‘oei, ben ik dat?’ als ‘k een foto van mezelf zie, maar die gedachte duurt maximum 1 minuut 😉
  Vorig jaar zei iemand mij ‘je bent binnenin de mooiste persoon die ‘k ken’. Dat was ’t beste & mooiste compliment dat ‘k ooit van iemand kreeg!

  Beantwoorden
 8. Ik vind je vlogjes leuk en lekker down to earth. Fijne onthaast-TV zei ik laatst al. Je komt op beeld heel vlot en zelfverzekerd over. You’ve come a long way en daar mag je trots op zijn <3

  Beantwoorden
 9. Je bent prachtig! Pesten wordt zo onderschat, het kan zo’n verschrikkelijk grote invloed hebben! Zelfs een enkele opmerking al. Ooit heeft iemand 1x op de basisschool gezegd dat ik wel een gorilla leek met mijn wenkbrauwen en daardoor ben ik er tot op de dag van vandaag nog steeds onwijs onzeker over. Ik heb ook jarenlang een pony gehad om ze te verbergen.
  Ben blij voor je dat je steeds zekerder wordt over jezelf, want nogmaals : je bent prachtig!

  Beantwoorden
 10. Jeetje dit vind ik heel erg naar om te lezen 🙁 ik heb zo een bloedhekel aan mensen die pesten, wat heeft het nou voor nut om iemand naar beneden te halen? Dat vind ik nou lelijke mensen. Jou niet! Zelf voel ik me ook weleens lelijk, maar dat is meer sporadisch. Als ik inderdaad slecht heb geslapen en geen makeup op heb.

  Beantwoorden
 11. Beauty is in the eye of the beholder. Ik hou niet zo van de doorsnee knappe fotomodellen gezichtjes, maar juist van sprekende gezichten met een extra uitstraling. En jij hebt een hele leuke vrolijke kop! Leuk! Daardoor zou ik op een feestje denken: Wie is dat? Ik ga met haar praten! Dus voor mij ben je in elk geval erg leuk om te zien! Dat je er niet uitziet als een Barbie, wil niet zeggen dat je niet mooi bent.

  Beantwoorden
 12. Wat heb je een sterk artikel geschreven, onwijs dapper! Helaas heel herkenbaar voor mij. En for what it’s worth: ik heb je altijd al mooi gevonden. Niet alleen maar vanwege je uitstraling (die veel doet), maar gewoon omdat je mooi bént en er helemaal niets mis is met jou. Jouw man mag in z’n handjes knijpen met zo’n leuke, mooie vrouw en dat doet ‘ie ongetwijfeld ook.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.