Ik ga lopen voor Lyme!

1,5 week geleden las ik op de blog van Lisanne een oproep voor lopen voor Lyme. Dit is een soort sponsorloop om geld op te halen voor mensen met Lyme, waar Lisanne er 1 van is. Het sprak me meteen aan. Omdat ik wel zeker wilde weten dat ik het vol kon houden besloot ik om er eerst een paar dagen over na te denken. Vorige week heb ik besloten dat ik het gewoon ga doen. Ik ga een uur wandelen voor Lyme.

ziekte van lyme

Wat is de ziekte van lyme?

De meeste mensen hebben wel eens gehoord van de ziekte van Lyme. Je loopt door een bos, vindt bij thuiskomst een teek op je lijf en/of een rode kring. Dan ga je naar de huisarts, krijg je antibiotica en klaar. Helaas is dat lang niet altijd zo. Sowieso hoeft er geen rode kring te ontstaan nadat je door een teek gebeten bent, dus je weet ook niet altijd dat je gebeten bent. En dan is het er nog het nadeel dat de bloedtesten in Nederland niet heel erg goed zijn en mensen die wel Lyme hebben vaak een negatieve uitslag hebben. Hierdoor lopen mensen vaak heel lang door met de Lyme, die dan chronisch wordt.

Mensen met chronische Lyme hebben vaak al diagnoses als ME of fibromyalgie. Omdat dit niet helemaal klopt bij de klachten die de patiënten ervaren gaan vaak verder zoeken. Uiteindelijk kan je er voor kiezen om een bloedtest in het buitenland te doen, in Duitsland bijvoorbeeld. Die zijn betrouwbaarder, waardoor veel mensen dan wel positief testen op Lyme. En dan? Als je al jarenlang ziek bent en de bacterie al jaren in je lichaam heeft kunnen huishouden, duurt het herstel lang. Je lichaam is verzwakt, meerdere systemen zijn aangetast en die bacterie voelt zich helemaal thuis in je lijf. Meestal wordt er begonnen met een hele lange antibiotica kuur. Dat is echter ook een aanslag op je lijf, dus dat kan ook veel te zwaar zijn. In theorie kan je genezen van chronische Lyme, maar dit duurt erg lang. Het ligt er ook een beetje aan hoelang je al ziek bent en hoe slecht je lichaam er aan toe is.

lopen voor lyme

Wat is lopen voor Lyme?

De zorgstandaard rondom Lyme in Nederland is onvoldoende voor mensen met chronische Lyme. Zij wijken daarom uit naar artsen die andere protocollen volgen, vaak uit het buitenland. Daardoor willen zorgverzekeraars vaak weinig vergoeden van die behandeling. Hierdoor maken mensen met Lyme veel zorgkosten. Tijdens lopen voor Lyme wordt er geld opgehaald om die zorgkosten te kunnen betalen. Of het nou is voor een behandeling of hulpmiddelen, dat maakt niet zoveel uit. Naast dat het allemaal heel erg duur is kunnen mensen met Lyme vaak niet werken, waardoor ze dat geld ook gewoon niet hebben. Omdat het belangrijk is dat ze wel behandeld worden is er lopen voor Lyme.

Op 9 april wordt er van 7 uur ’s ochtends tot 7 uur ’s avonds gelopen. Patiënten kunnen hun eigen team oprichten. In dat team zitten minstens 5 mensen die gaan lopen. Die teamleden kunnen gesponsord worden, waardoor de patiënt van dat team geld ontvangt voor bijvoorbeeld een behandeling. Ieder teamlid mag zelf bepalen of ze hardlopen of wandelen en hoe lang ze lopen. Dat kan dus 12 uur lang zijn, maar ook een uurtje. Meer informatie vind je op lopenvoorlyme.nl

lopen voor lyme

Waarom ga ik lopen voor Lyme?

Zoals jullie weten ben ik zelf ook chronisch ziek. Waarom ga ik dan toch lopen? Omdat het kan en omdat ik dat belangrijk vind. Ik kan boodschappen doen, dagjes uit en winkelen. Daardoor weet ik dat ik het lichamelijk gezien aan moet kunnen om een uur te wandelen. Hardlopen kan ik niet, maar wandelen moet lukken. Op slechte dagen met moeite, maar het is een realistisch doel. En ik wil mij graag voor dit doel inzetten. Nu kan dat natuurlijk ook door geld te doneren, maar dat voelt niet goed genoeg. Ik wil echt iets doen. Juist doordat ik chronisch ziek ben weet ik hoe belangrijk het is om behandeld te kunnen worden. En ik vind dat iedereen recht heeft op die behandeling. Dat is nu bij mensen met Lyme niet zo, omdat ze zoveel zelf moeten betalen.

Ik volg Lisanne al heel lang op haar blog en ik heb onwijs veel respect voor haar. Hoe zij omgaat met haar ziekte en overal lichtpuntjes in ziet vind ik inspirerend. Ze is ook echt een schat (op haar blog dan, ik ken haar niet in het echt, maar dat zal niet heel erg anders zijn 😉 ) en daarom gun ik het haar om weer te kunnen leven. Weer de dingen te kunnen doen die ze leuk vindt. Zij haalt geen geld op voor een behandeling, maar voor aanpassingen in haar huis. Ze woont alleen en dat lukt redelijk. Maar ze moet nu extra pijnstillers slikken en is bij veel dingen nog afhankelijk van haar ouders. Door haar huis aan te passen zal het voor haar gemakkelijker worden om zelfstandig te leven.

Op de teampagina van Lisanne kan je meer lezen over waar ze het geld voor kan gebruiken. Daar kan je mij als loper ook steunen! En op lisanneleeft.nl, Lisanne’s blog, kan je meer lezen over de impact die Lyme op haar leven heeft en kan je zien dat het een hartstikke leuke meid is die hulp verdient!

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

3 gedachten over “Ik ga lopen voor Lyme!”

  1. Tof dat je gaat wandelen voor Lyme! Ik zag ’t al op lisanneleeft.nl. Veel succes, ik zal supporteren achter de computerschermen 😉

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.