Pabo update – het eerste jaar afgerond

De zomervakantie is weer voorbij en ik ben klaar voor mijn 2e en laatste jaar op de pabo. Ik ben al begonnen op mijn nieuwe stageschool en in september beginnen mijn eigen lessen ook weer. Maar ik wil jullie nog even updaten over jaar 1, want dat had ik beloofd.

Corona

Semester 2 begon normaal. Ik liep stage bij de kleuters en had 2 avonden in de week les op school. Corona kwam steeds dichterbij, maar daar had ik nog niet zoveel last van. Tot er ’s avonds, terwijl ik op school zat, een bericht werd gestuurd dat hogescholen dichtgingen. Dus die avond ging ik naar huis met het idee dat ik een paar weken thuis les zou krijgen, maar uiteindelijk heeft dat de rest van het semester geduurd. Al snel gingen ook de basisscholen dicht en kon ik niets meer doen. Ik heb nog aangeboden om te helpen met het online onderwijs, maar dat is lastig bij de kleuters. Er waren ook weinig online lessen vanuit mijn studie en het was nog onduidelijk hoe de eisen van de verslagen aangepast zouden worden. Ik heb dus een aantal weken weinig kunnen doen.

Gelukkig begonnen de basisscholen na de meivakantie weer en vond mijn stageschool dat stagiairs dan ook weer mochten komen. Er waren ook veel scholen waarbij stagiaires niet welkom waren om het aantal volwassenen binnen de school zo laag mogelijk te houden. Vanuit mijn opleiding was inmiddels duidelijk hoe ik toch nog zoveel mogelijk af kon ronden. Ik hoefde een aantal dagen minder stage te lopen en er zou vooral gekeken worden naar mijn vooruitgang en ontwikkelpunten. Ook verslagen waar ik praktijkinput voor nodig had werden aangepast, dus ik kon weer aan de slag met het schrijven van de verslagen.

Schooljaar afronden

Gelukkig heb ik ondanks de corona maatregelen het schooljaar af kunnen ronden. Op stage ging alles goed en heb ik een beoordeling kunnen krijgen van mijn begeleider van stage en mijn opleiding. Ook heb ik alle verslagen kunnen schrijven, waar nodig in aangepaste vorm. Het enige wat nog spannend was waren de tentamens. De tentamens die ik eind maart zou hebben waren verplaats, maar het is lang onduidelijk geweest of de tentamens in juni wel door mochten gaan. Als dat niet het geval was moesten de tentamens online gemaakt worden, maar daarvoor was nog niet alles klaar dus dat was lastig.

De veiligheidsregio besloot dat de tentamens door mochten gaan als er voldoende afstand gehouden kon worden. Gelukkig kon mijn school alles zo inplannen dat er maar weinig leerlingen in een lokaal zaten en er ook niet teveel mensen tegelijk op school waren. Ik kon dus alle tentamens maken op school. Ook konden de kennisbasistoetsten taal en rekenen doorgaan. Dat zijn toetsen die ik eigenlijk volgend jaar pas hoef te maken, maar omdat ik mijn eerste taal- en rekentoets al gehaald had kreeg ik nu een extra kans. Ondanks dat het erg veel was omdat alle deadlines nu in dezelfde week lagen is het mij wel gelukt om alles met mooie cijfers af te ronden.

Vooruitblik

Nu is het tijd voor jaar 2, het jaar waarin ik mijn diploma hoop te halen. Het zal een druk jaar worden, met onderzoek en mijn afstudeerstage. Ook tijdens mijn eerste stage (waar ik nu mee begonnen ben) zal het drukker worden dan vorig jaar, omdat ik nu zoveel mogelijk les moet geven om mij voor te bereiden op de afstudeerstage. Dan sta ik namelijk de hele dag voor de klas, dus dan is het handig als je gewend bent om meer dan 1 les per dag te geven.

Er staat een aantal pittige verslagen op de planning, maar ik heb gelukkig geen tentamens meer dit jaar. Omdat ik alles van jaar 1 gehaald heb en mijn kennisbasistoetsen al gehaald heb hoef ik alleen verslagen te typen. Daar gaat meer tijd in zitten en het is niet persé makkelijker, maar ik vind het wel fijn dat ik dan flexibeler ben qua planning en niet op één avond al mijn kennis paraat hoef te hebben.

Alles bij elkaar ben ik tevreden over het eerste jaar en kijk ik met vertrouwen naar komend schooljaar!

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

6 gedachten over “Pabo update – het eerste jaar afgerond”

    • Haha even ja. Ik krijg een vrijstelling van 120 punten omdat ik al een hbo-diploma heb. Het is veel en zwaar, maar wel haalbaar om in 2 jaar af te ronden. En daardoor ben ik nu al op de helft ja, heel fijn.
      Dankjewel!

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.