PCOS awareness maand

Ik heb heel lang getwijfeld of ik over de PCOS awareness maand wilde schrijven. Waarom? Omdat het mij persoonlijk raakt. Ik heb PCOS en dat maakt het vervullen van mijn kinderwens wat lastiger. En daar hoor je niet over te praten. Er heerst een taboe op. Toch heb ik besloten dat ik het belangrijk vind om erover te praten, dus daarom deze blog.

Wat is PCOS?

PCOS is de afkorting van PolyCysteus Ovarium Syndroom. Normaal gesproken ontwikkelt een vrouw tijdens een cyclus een paar follikels. Een daarvan groeit door tot de ovulatie. Maar bij PCOS heeft de vrouw een eierstok waarin meer follikels gevormd worden die moeilijk groeien, waardoor er vaak geen eisprong is. Dit komt door een afwijking in de hormoonhuishouding. De follikels die niet goed groeien zijn cysten (een holte in de eierstok gevuld met vocht). Daardoor zijn de eierstokken van een vrouw met PCOS groter dan de eierstokken van gezonde vrouwen. Dit is ook goed op een inwendige echo te zien. PCOS komt voor in vele vormen. Sommige vrouwen hebben er niet zoveel last van, terwijl anderen veel klachten hebben. 5 tot 10% van de vrouwen heeft PCOS.

Symptomen

Zoals ik al zei is de hormoonhuishouding afwijkend. Vrouwen met PCOS kunnen een hoog gehalte testosteron in hun bloed hebben. Het mannelijke hormoon. En dat kan dan ook gezichtsbeharing veroorzaken, maar ook puistjes. Dit is iets waar redelijk veel vrouwen met PCOS last van hebben (dat is ook de reden waarom ik nog steeds puistjes heb).

Ook kan er haarverlies ontstaan en hebben sommige vrouwen last van donkere plekken op hun huid. Er kunnen ook vleesboompjes ontstaan onder bijv. de oksel. Ik heb gelukkig geen last van deze symptomen.

Overgewicht en PCOS komen vaak samen voor. Maar het is nog niet duidelijk of je eerst PCOS hebt en daardoor overgewicht krijgt of door het overgewicht PCOS ontwikkeld. Van de vrouwen met overgewicht krijgt 10% weer een normale cyclus na het afvallen dus afvallen kan helpen, maar lang niet altijd.

Behandeling

Er is nog te weinig bekend over PCOS om een behandeling aan te kunnen bieden. Daarom blijft het nu vaak bij een dieet om af te vallen als dat nodig is en hormonen om de cyclus op gang te brengen. Als je geen kinderwens hebt kan je er ook voor kiezen om geen behandeling te starten. Maar 3x per jaar ongesteld worden klinkt voor velen van jullie waarschijnlijk als een godsgeschenk toch?

Kinderwens

Ik kwam er, net als veel vrouwen, achter dat ik PCOS had omdat ik na ruim een jaar proberen nog niet zwanger was. Ik ben toen door de huisarts doorverwezen naar de fertiliteitspoli en daar was het al snel duidelijk. Mijn cyclus is wel wat langer, maar nooit langer dan 40 dagen. Dat valt voor PCOS begrippen nog mee. Maar het is ook niet duidelijk of ik iedere cyclus een eisprong had. En die onregelmatigheid helpt sowieso niet mee om zwanger te worden. Dus dan krijg je hormonen. Deze hormonen zorgen ervoor dat een follikel zich ontwikkeld waardoor je uiteindelijk een eisprong krijgt. Als je een eisprong krijgt, heb je in principe net zoveel kans om zwanger te worden als een vrouw zonder PCOS. Helaas blijkt dit niet altijd even gemakkelijk te zijn en zijn er vrouwen die een ivf-traject ingaan of kinderloos blijven.

Nu ik weet dat ik PCOS heb kan ik meteen stappen ondernemen als ik een nieuwe partner heb leren kennen met wie ik kinderen wil. Maar gemakkelijk zal het niet zijn. Een zwangerschap is niet gegarandeerd en een behandeling met hormonen is zwaar. Je lichaam reageert erop, maar ook emotioneel kan je heel heftig reageren. Ik hoop heel erg dat ik ondanks de PCOS ooit mijn kinderwens in vervulling zal zien gaan.

Wist jij al wat PCOS is?

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

7 gedachten over “PCOS awareness maand”

  1. Herkenbaar. Ik heb een milde variant ervan, het balletje begon pas te rollen omdat ik dus wel kamp met haren op plekken waar je die niet wilt hebben en mijn cyclus niet (meer) regelmatig was.(ik ben eerder te dun dan te dik) Ik kende mijn partner nog niet zo lang toen het werd geconstateerd maar we hebben beide een kinderwens en mijn leeftijd gaat ook meespelen(30). We hebben de gok gewaagd met hormonen (clomifeen) en dat had succes, al is deze zwangerschap geëindigd in een miskraam. Het gekke is dat na de miskraam mijn cyclus tot nu toe regelmatig is We houden hoop maar wat we ons beseffen is dat kinderen krijgen niet voor iedereen een vanzelfsprekend goed is. De wens blijft en het is soms moeilijk dat los te laten maar de liefde voor elkaar is er wel door gegroeid en dat is het belangrijkste.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.