Van waarde zijn

Iets waar ik veel over nadenk is dat ik nuttig wil zijn. Ik wil iets doen. Net als veel andere chronisch zieke wil ik het wel, maar kan ik het niet. Ik hoef geen wereldvrede te regelen en ik hoef ook geen daklozenopvang te beginnen, maar het zou fijn zijn als ik iets voor mijn medemens kan doen. En dat kan ik te weinig. Natuurlijk ben ik soms wel eens nuttig bezig door de keuken schoon te maken, maar ben ik dan ook waardevol?

Ik wil iets bijdragen aan deze wereld. Ik heb geen werk en vrijwilligerswerk is ook lastig. Dus wat kan ik verder doen? Is het delen van haakpatronen en recepten nuttig? Draag ik dan iets bij aan de wereld? Misschien, maar het bereik van mijn website is niet heel erg groot. Dus dan thuis, draag ik dan iets bij? Ik ben geen huisvrouw. Sterker nog, ik ben slecht in schoonmaken. Buiten dat ik het lichamelijk niet red om iedere dag schoon te maken. Als ik iets schoonmaak, tja, ik weet niet hoe het komt, maar het gaat nooit heel erg goed. Dus ben ik nuttig als huisvrouw? Nee. Het enige waar ik goed in ben in boodschappen doen, dus daar ben ik nuttig in ja. En aangezien mijn vriend een groot deel van de week van huis is heeft hij weinig tijd om boodschappen te doen, dus ja, daar ben ik nuttig voor.

Ik voel mij vaak niet waardevol, omdat ik niets nuttigs doe. Ik draag niets bij aan deze wereld. Nuttig zijn en van waarde zijn zijn echter twee verschillende dingen. Als je je niet nuttig kunt maken voel je je niet waardevol, maar dat klopt niet. Je kunt ook waardevol zijn zonder iets te doen. Door gewoon te zijn. Je bent dan misschien niet waardevol voor de wereld, maar wel voor familie. Mijn vriend wil de rest van mijn leven met mij delen, hij wil met mij trouwen. Kennelijk ben ik dus behoorlijk waardevol zonder iets nuttigs te doen.

Het is iets waar ik mijzelf regelmatig aan moet helpen herinneren. Een keer in de zoveel tijd heb ik een frustratiemoment. Een moment waarop ik boos ben op mijn lichaam, op het ziek zijn. Boos ben op het feit dat ik niet gewoon kan werken. Dat ik niets nuttigs kan doen. Op zo’n moment is het voor  mij belangrijk om te bedenken dat ik ook met ziekte en zonder nuttig te zijn van waarde ben.

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

1 gedachte over “Van waarde zijn”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.