Wat is het prikkelbare darm syndroom?

Een paar maanden geleden schreef ik een paar artikelen waarin ik uitlegde wat het hypermobiliteitssyndroom, fibromyalgie en een conversiestoornis is. Ik heb toen bewust één van mijn diagnoses overgeslagen; het prikkelbare darm syndroom. Ik had toen een hele goede periode waardoor ik niet zoveel behoefte had om er over te schrijven. Nu gaat het helaas weer wat minder goed, dus vandaag leg ik uit wat PDS nou eigenlijk is.

Wat is pds

Wat is het?

Het prikkelbare darm syndroom wordt meestal afgekort tot PDS. Vroeger heette het spastische (dikke) darm. Ongeveer 20% van de bevolking heeft PDS(klachten). Het zijn meestal vrouwen. Maar wat het dan precies is? Iets vaags. Je hebt geen ontsteking in je darmen, je bent niet per definitie allergisch voor bepaald eten (wel vaak overgevoelig). Er is dus eigenlijk geen verklaring voor de klachten die je ervaart, omdat er niks mis is met je darmen. Het is dan ook vaak de diagnose die je krijgt als je veel buikklachten hebt maar er niks uit de onderzoeken is gekomen.

De oorzaak van PDS is nog niet helemaal duidelijk. Onderzoekers vermoeden nu dat het met serotine heeft te maken. Een stofje wat belangrijk is bij het samentrekken van spieren. Als je PDS hebt is het samentrekken van je darmspieren verstoord, waardoor de darm te heftig reageert op voedsel, stress, inspanning en hormonen. Er zijn ook onderzoekers die vermoeden dat je PDS krijgt na een darminfectie. Daarnaast spelen stress en voedselallergieën een rol in het ontstaan van PDS.

Symptomen

PDS uit zich bij iedereen anders. Het is zelfs zo dat ik op verschillende dagen verschillende klachten heb. Over het algemeen kan je zeggen dat de symptomen buikpijn en problemen met ontlasting zijn. De buikpijn kan een zeurderige kramp of een scherpe stekende pijn. De problemen in de ontlasting uiten zich in obstipatie en (langdurige) diarree. Daarnaast kan je last hebben van een opgeblazen buik en winderigheid. Er zijn ook mensen die last hebben van maagzuur en misselijkheid en een vervelend gevoel in de slokdarm (alsof er een brok in zit). Ook zijn mensen met PDS vaak vermoeid, maar dat heeft natuurlijk ook te maken met de ontlastingproblemen en de pijn. Of met een tekort aan voedingsstoffen. Mensen met PDS nemen namelijk niet altijd genoeg belangrijke stoffen uit de voeding op. Daardoor kan je last krijgen van bijvoorbeeld een vitaminetekort.

Diagnose

Omdat er bij PDS niet zichtbaar iets mis is met je darmen is er geen duidelijke test om de diagnose te stellen. Er wordt altijd begonnen met een omschrijving van de klachten en de ziektegeschiedenis. Vervolgens wordt er lichamelijk en bloedonderzoek gedaan. Bij sommige mensen wordt de ontlasting nog onderzocht of wordt er een scopie gedaan (dan gaan ze met een slang met een camera door je darmen) en echo gemaakt. Als uit al deze onderzoeken niks komt is de diagnose over het algemeen PDS.

Behandelingen

Er is geen behandeling die er voor zorgt dat je nooit meer last hebt van PDS. In principe is het een chronische ziekte. Wel zijn er een aantal behandelingen die bij sommige mensen zo goed helpen dat ze vrijwel geen klachten meer hebben.

Medicijnen. Je kunt medicijnen gebruiken die ervoor zorgen dat de ontlasting zachter of harder wordt. Er zijn ook medicijnen die het verkrampen van de darmen minder maken. Daarnaast zijn er mensen bij wie pepermuntolie goed werkt.
Dieet. Zoals ik al zei zijn mensen met PDS regelmatig overgevoelig voor bepaalde voedingsstoffen. Als je weet welke dat zijn kan je ze vermijden. Je kan ook het FODMAPdieet volgen. Veel mensen met PDS hebben hier baat bij. Het is een lange lijst van voeding die je niet mag eten en daarna mag je weer langzaam een paar dingen gaan opbouwen.
Therapie. Er zijn 2 soorten therapieën die kunnen helpen; hypnotherapie en bekkenbodemtherapie. Bij hypnotherapie leer je onder hypnose je darm positief beïnvloeden. Bij bekkenbodemtherapie worden de bekkenbodemspieren getraind die een deel van de klachten kunnen veroorzaken.

Naast deze behandelingen is het goed om gezond en regelmatig te eten en om te bewegen. Ook is het goed om stress te vermijden.

Wat betekent het voor mij?

Ik werd 7 jaar geleden doodziek. Geen buikgriep, maar een ziekteproces van bijna een jaar. Ik viel 15 kilo af, kon bijna niet meer eten en lag de hele dag op bed. Ik had brandplekken op mijn buik van de warme pittenzakken en ik was zo slap als een vaatdoekje. De huisarts kon niks raars in mijn bloed ontdekken, dus toen ben ik onderzocht door de MDL-arts. Na een colo- en endoscopie waar niks uit kwam kreeg ik de diagnose PDS. Ik kreeg medicijnen tegen de krampen om dagelijks te nemen en het advies om mijn leven weer op te pakken. Uiteindelijk ging het weer wat beter met mij en ik ontdekte een goede pijnstiller voor de heftige buikpijnaanvallen die ik had. Sindsdien heb ik goede en mindere periodes, maar gelukkig is het nooit meer zo erg als in het begin.

Als ik een slechte periode heb heb ik snel buikpijn en reageer ik heftig op (niet) eten. Ik heb buikpijnaanvallen waarbij ik weinig anders kan dan met een pittenzak op de wc gaan zitten tot het over is. De pijn trekt soms ook door naar mijn rug (koliekpijnen schijnen dat te zijn). De pijnstillers wil ik het liefst zo min mogelijk gebruiken, dus meestal zit ik het maar gewoon uit. Soms snap ik waardoor het komt. Bijvoorbeeld omdat ik na een dag weinig eten opeens pizza ga eten. Of omdat ik heel pittig heb gegeten. Maar het gebeurt ook regelmatig dat ik niet kan ontdekken waardoor ik zo’n aanval krijg.

Voor mij is het belangrijk om altijd rekening te houden met mijn buik. Gaan we een dagje weg? Dan kan ik niet lunchen met patat en dan ’s avonds nog uit eten gaan. Kunnen we überhaupt wel ergens eten of moet ik zelf iets meenemen? Heb ik een spannende afspraak? Dan moet ik niet van te voren uit eten gaan. En ook tijdens het uit eten moet ik rekening houden met wat ik eet. Met een lunch kies ik meestal voor de veilige tosti, hoewel ik altijd veel meer zin in een kroket heb. Maar kroketten zijn risicovol voor mij, dus dat doe ik dan maar niet. Want wat als ik midden in het restaurant een buikpijnaanval krijg? Ik heb wel eens de helft van de tijd op de wc gezeten terwijl mijn man alleen aan een tafeltje zat verder te eten. Niet echt gezellig dus.

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

4 gedachten over “Wat is het prikkelbare darm syndroom?”

 1. Mij werdt ook verteld dat ik PDS had, maar ze hadden me nooit getest op coeliakie (glutenintollerantie), daar bleken mijn klachten door veroorzaakt te worden. de diagnose PDS wordt helaas te vaak gegeven zonder zorgvuldig onderzoek..

  Beantwoorden
  • Dat is slecht! Mijn huisarts dacht er niet aan, maar het was wel een van de eerste testen die de MDL-arts deed. Lijkt me ook niet meer dan logisch eigenlijk. Maar kennelijk niet dus…

   Beantwoorden
 2. Erg vervelend! Ik heb zelf (gelukkig) PDS in veel mindere mate dan hoe jij het beschrijft. Wel periodes met buikpijnaanvallen en problemen met mijn ontlasting. Op dit moment gaat het eigenlijk goed, maar het kan ook zo weer de kop opsteken.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.