Dingen die ik door mijn paniekaanvallen wil vermijden

Veel mensen denken dat een paniekaanval je alleen beïnvloed op het moment dat je paniek hebt. Maar niets is minder waar. Als je regelmatig paniekaanvallen hebt ben je ook buiten de aanvallen om bezig met de paniek. En dan vooral het verkleinen van de kans dat je weer een paniekaanval krijgt.

paniekstoornis

Sinds ik paniekaanvallen heb, heb ik goede en slechte periodes. In de goede periodes, waarbij ik al een tijdje geen paniekaanval meer heb gehad, durf ik weer meer te doen. Toch blijven die aanvallen altijd in mijn achterhoofd en zijn er dingen die ik niet doe of het liefst zo min mogelijk. Tijdens een slechte periode is dat nog erger. Dan wil ik eigenlijk alleen maar de hele dag binnen blijven en slapen. Sterker nog, ik moet mij tijdens zo’n paniekaanval inhouden om niet meteen alle afspraken en plannen te cancelen. 

Dit is een lijst met dingen die ik het liefst niet doe, of met heel veel moeite doen sinds ik last heb van paniekaanvallen:

 • Nieuwe mensen ontmoeten
 • Naar plekken gaan waar veel mensen zijn
 • ‘Ver’ van huis gaan
 • Ergens anders eten, vooral als ik niet weet wat ik ga eten
 • Op vakantie gaan
 • Een dag vol met afspraken
 • Praten over het verleden
 • Verjaardagen
 • Lang in de auto zitten
 • Vroeg moeten opstaan om ergens heen te gaan
 • Naar nieuwe locaties gaan
 • Tot midden in de nacht wakker blijven
 • In de warmte zitten (vooral fijn als het in de zomer overal warm is)
 • Met nieuwe medicijnen beginnen
 • Iets nieuws doen
 • Dingen als examens of iets waarbij ik mij moet bewijzen
 • Afspraken met nieuwe artsen/hulpverleners
 • Contact met mijn pesters (zelfs als ik alleen iets over ze lees op Facebook)
 • Situaties met boze/gefrustreerde mensen
 • Ballen, maakt niet uit wat ik ermee moet doen of dat anderen ermee gooien, gewoon geen ballen
 • Met mensen, anders dan mijn man of moeder, op pad gaan
 • Openbaar vervoer
 • Situaties waarin ik kan falen

Het is een lange lijst geworden en dit is waarschijnlijk nog niet eens alles. Toch staan er ook dingen op de lijst die ik wel doe. Omdat ik het tegelijkertijd ook leuk vind, of omdat ik vind dat ik me niet teveel moet laten leiden door de angst. Het kost mij dan wel heel veel moeite en de nodige angst vooraf.

Zijn er dingen die jij vermijdt omdat je ze eng vindt?

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

5 gedachten over “Dingen die ik door mijn paniekaanvallen wil vermijden”

 1. Drukte is hier het grootste punt. Waar een festival vroeger mijn favoriete plek was raak ik nu al in paniek als ik er aan denk dat al die mensen om me heen staan en me misschien wel aanraken.
  Of een drukke winkel… iets ophalen bij iemand via marktplaats of fb… dan zal mijn man altijd eerst de tuin of huis in lopen…

  Beantwoorden
 2. Heel herkenbaar. Het ov en drukke plekken vermijd ik ook heel erg en nieuwe dingen of alleen ergens zijn zoals de supermarkt. Daar heb ik veel last van. Ik ben ook erg bang voor vakantie of weekendjes weg maar heb het nu toch geboekt om mijzelf uit te dagen. Anders ben ik bang dat ik straks echt alleen maar thuis zit.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.