Ik ga overstappen van antidepressiva

Nu ik weer therapie heb bij Altrecht zie ik ook regelmatig een psychiater. Dit was mijn eigen verzoek, omdat al mijn medicatie via mijn huisarts loopt en die minder ervaring heeft met antidepressiva e.d. dan de psychiater. Inmiddels heb ik een paar gesprekken gehad, hebben we testen gedaan en besloten om wat aanpassingen te maken.

overstappen antidepressiva

Te weinig effect

Al een jaar of 6 slik ik dezelfde antidepressiva. Eerst voor een depressie en later met een hogere dosis voor mijn paniekaanvallen. Omdat ik niet meer depressief ben en minder paniekaanvallen heb vond ik dat het zijn werk goed deed. Toen de psychiater voor de eerste keer vroeg hoe ik dacht over een ander middel was ik niet heel enthousiast. Daarom hebben we eerst maar wat testen gedaan. Niet alleen mijn bloedwaardes, maar ook een speekseltest om te kijken hoe mijn lichaam de antidepressiva afbreekt. Alles was goed, dus wat dat betreft was er geen wijziging nodig.

Tijdens een volgend gesprek wilde ze graag weten wat mijn hoofdklachten waren, wat mij het meest hinderde. Dat zijn de herbelevingen/nachtmerries, waardoor ik erg moe ben, en de paniekaanvallen. De antidepressiva die ik slikte helpt bij depressie en in een hogere dosering ook tegen paniek. Het wordt echter niet voorgeschreven bij PTSS. Volgens mijn psychiater waren er andere antidepressiva waarbij ik minder last van herbelevingen en paniekaanvallen zou hebben. Daarom heb ik toch besloten om over te stappen.

Afbouwen

Ik ben nu bezig met het afbouwen van mijn huidige antidepressiva. Daar slikte ik 40 mg van, maar ik moet naar 20 mg voor ik over mag stappen. Ik ben een paar jaar geleden voor een paar maanden gestopt. Toen ging het afbouwen vrij gemakkelijk, dus ik verwachtte nu ook geen problemen. Dat viel tegen. De eerste avond voelde ik me al beroerd. Ik ben zelfs naar mijn ouders gegaan, omdat ik het geen fijn idee vond om alleen te slapen. Inmiddels gaat het gelukkig wat beter, maar ik merk wel dat mijn lichaam aan het afkicken is.

Overstappen

Volgende week kan ik overstappen op het andere middel. Ik begin dan met 50 mg en moet sowieso opbouwen naar 100 mg. Daarna kijken we hoe het gaat en wat ik nodig heb. Omdat het afbouwen best tegenvalt, zie ik ook op tegen het overstappen en opbouwen. Hoewel het in dezelfde groep antidepressiva thuis hoort, en de bijwerkingen gelijk zijn, ben ik bang dat ik er toch beroerd van word. Maar het is voor een goed doel. De psychiater heeft goede hoop dat ik straks minder last heb van mijn PTSS en paniekaanvallen. Daar houd ik mij aan vast. Het lijkt mij heerlijk om niet constant lastig gevallen te worden door herbelevingen/nachtmerries en paniek.

Heb jij ervaring met overstappen van medicatie?

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.