Hoe gaan ze mijn conversiestoornis behandelen?

Twee jaar lang heb ik geprobeerd om zelf van mijn conversiestoornis af te komen. De ene keer ging het beter dan de andere keer, maar de conversiestoornis bleef altijd op de achtergrond. Ik was er klaar mee. Zodra ik stress kreeg kwamen de aanvallen weer. Zodra ik uitgeput was kwamen de aanvallen weer. Dat wilde ik niet meer. Hoe kon ik naar de toekomst kijken als ik wist dat die aanvallen altijd om de hoek stonden te wachten? Wachten om toe te slaan als ik zwak was. Wachten om mij te laten verlammen als ik weer eens over mijn grenzen ging.

Ik weet dat die conversiestoornis mij een soort van tegen mijzelf beschermt. Maar het is te extreem. Soms kan je niet om stress en vermoeidheid heen. Ik wil leren hoe ik toch mijn rust kan pakken ipv dat de conversiestoornis besluit dat het tijd wordt voor een verlammingsaanval. Ik wil leren hoe ik met het leven om moet gaan zonder over mijn eigen grenzen te gaan. Ik herken mijn grenzen, maar nu wil ik leren om ze ook te erkennen zonder mijzelf zwak te voelen.

Altrecht
Allemaal redenen waarom ik heb besloten om mijn conversiestoornis te laten behandelen. Helaas is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan. De medische wereld is vaak niet bekend met conversiestoornissen. Ik heb het al regelmatig uit moeten leggen. Op zich geen probleem, maar als een psycholoog of psychiater je moet leren omgaan met die conversiestoornis is het wel handig als ze er zelf ook wat van weten. Daarom ben ik gaan zoeken naar een kliniek die er in gespecialiseerd was. Deze heb ik gevonden. Altrecht psychosomatiek in Zeist heeft veel ervaring met conversiestroonissen en kunnen deze ook goed behandelen. Ze weten wat ze doen. Dat vind ik een fijn idee. Ik heb het gevoel dat ik hun kan vertrouwen en dat ze weten wat ze doen.

Na de aanmelding en een wachtlijstperiode begon de intake. Hier moest ik vooral vertellen over mijn verleden en mijn klachten. Ik zag meerdere psychologen, een arts en ik moest zo’n 300 vragen invullen over mijzelf. Daarna werd ik besproken in een multidisciplinair overleg en kreeg ik tijdens een adviesgesprek te horen wat zij dachten en wat zij voor mij konden doen.

Adviesgesprek
Uit het adviesgesprek kwam dat zij mij konden en wilden behandelen. Zij denken dat de jongerengroep het best voor mij is. Ik ben volgens de testen namelijk nog een niet uitgebroed ei. Oftewel, ik ben nu nog mezelf aan het ontdekken. Dat klinkt logisch, omdat ik door mijn pestverleden altijd heb geprobeerd om mijn gedrag aan te passen om niet gepest te worden. Ik heb nooit gekeken naar wie ik was. Daar ben ik pas veel later mee begonnen. Ontdekken wie je bent is een onderdeel van de jongerengroep, dus daarom denken ze dat dat voor mij geschikt is.

Ook kwam uit de test dat ik het moeilijk vind om mijn grenzen aan te geven. Dit klopt ook. Ik weet waar mijn grenzen liggen en ik vind het al heel lastig om mij daar aan te houden. Maar ik vind het nog moeilijker om bij anderen aan te geven waar mijn grenzen liggen zodat ze weten waar ze rekening mee moeten houden. Dat is een van mijn problemen rond mijn conversiestoornis. Ik wil meer dan ik op dit moment kan en als ik het toch doe dan is de kans groot dat ik een aanval krijg.

Behandeling
De jongerengroep bestaat uiteraard uit een praatgroep, maar er is ook aandacht voor creativiteit en het lichaam. Om de week is er fysiotherapie om je bewust te worden van je lichaam of creatieve therapie. De behandeling zal ongeveer een half jaar duren en ik moet daarvoor een dag in de week een hele dag naar Zeist.

Het zal zwaar worden. Sowieso kost een complete dag plus 2 uur reistijd de nodige energie, maar ook de behandeling zelf zal zwaar worden. Ik zal dingen onder ogen moeten zien die ik niet wil weten. Ik moet ook constant aan mezelf werken. Dingen die besproken worden in de praktijk toepassen. Uitzoeken welke manier van leven bij mij past. Uitzoeken wat ik met mijn leven wil. Het zal dus de nodige energie kosten. Energie die ik er graag in steek. Als dit de manier is waarop ik minder of zelfs geen last meer zal hebben van mijn conversiestoornis dan heb ik het er voor over. Dan wil ik best een half jaar keihard werken om beter te worden. Het enige nadeel is dat er voor deze behandeling weer een wachtlijst is en dat ik dus waarschijnlijk pas in de zomer aan de beurt ben. 

Of ik na de behandeling van de conversiestoornis af ben? Waarschijnlijk niet. Het kan best zijn dat ik er geen last meer van heb, maar dan nog is het iets dat altijd op de achtergrond aanwezig is. Ik kan na 10 jaar opeens weer een aanval krijgen terwijl ik dacht er geen last meer van te hebben. De insteek van de behandeling is ook om je leven zo in te richten dat je er minder last van hebt. Dat je weet hoe je om moet gaan met stress en vermoeidheid. Dat je eventuele trauma’s leert verwerken. Dat je op tijd weet te stoppen als je een aanval aan voelt komen. En als het bij mij inderdaad het geval is dat ik maar 1x per 10 jaar een aanval krijg dan ben ik dolgelukkig. Ik ga er alleen niet van uit dat dat het geval is. Maar als ik een normaal leven kan leiden met af en toe een aanval dan is de behandeling voor mij een succes.

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

4 gedachten over “Hoe gaan ze mijn conversiestoornis behandelen?”

  1. Volgens mij heb je de juiste plek gevonden om jouw conversie-klachten meer onder controle te krijgen. Zelf heb ik een half jaar intern gezeten in de Eikenboom en kan vertellen dat ik heel wat mensen met conversie-klachten heb zien opknappen @ Altrecht. Het is hard werken, maar je gaat er vast veel aan hebben. Heel veel succes alvast!

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.