Als je chronisch ziek bent is het soms niet even vanzelfsprekend om op vakantie te gaan. Maar als je al hele dagen thuis zit en altijd ‘vakantie’ hebt is het juist fijn om even weg te gaan. Maar even gaat meestal niet bij chronisch zieke. Toch kan je op vakantie als chronisch zieke. Je moet alleen van te voren rekening houden met een aantal dingen en je goed voorbereiden.
Er zijn natuurlijk verschillende chronische ziektes. Daarnaast voelt niet iedereen zich even ziek. Maar er zijn veel chronisch zieke die te maken hebben met pijn, vermoeidheid en medicijnen. Daar richt ik me dan ook op in dit artikel.
Waar naar toe?
Allereerst is het belangrijk om een plek uit te kiezen waar je naartoe gaat. Hierbij is het belangrijk of je lang kunt reizen of niet en of je bijvoorbeeld slecht tegen warmte kunt. Als je niet lang kunt reizen kan je beter niet naar Amerika gaan. Als je niet goed tegen vochtig weer gaat moet je het regenseizoen in het tropen mijden. Als je meer last krijgt van je klachten bij hitte kan je beter naar een land met wat lagere temperaturen gaan. Oftewel, ga voor jezelf na waar je grenzen liggen. Probeer vervolgens een plek uit te zoeken die voor je klachten haalbaar is, maar die je ook aanspreekt. En aangezien de wereld groot is, lukt dat vast!
Verblijfplaats
Als je op vakantie bent kan je kiezen voor een luxe hotel, maar ook voor een hostel, camper, bungalow of tent. Als je slecht loopt of veel pijn hebt raad ik de tent af. De camper of caravan zijn dan ook niet de beste opties. Het grote verschil tussen een hotel en een bungalow of appartement zijn de verschillende ruimtes. Een hotelkamer heeft vaak alleen een bed en badkamer en als je mazzel hebt een bureaustoel die niet erg lekker zit. In een bungalow heb je ook nog een woonkamer en eetkamer. Hierdoor heb je verschillende plekken om te zitten en om je af te zonderen. Ik kan zelf niet de hele dag op bed liggen en ik vind het fijn om op een comfortabele stoel te kunnen zitten. Als ik weet dat ik regelmatig rust nodig heb en veel tijd in de accommodatie wil doorbrengen. Ik zal dan eerder voor een bungalow kiezen.
Maar het is ook belangrijk om te letten op de toegankelijkheid. Als je een aangepaste kamer nodig hebt is het ook belangrijk dat bijvoorbeeld het bungalowpark makkelijk begaanbare paden heeft voor krukken of rolstoelen. Of dat het hotel goed bereikbaar is en je niet eerst nog 10 minuten moet lopen/rollen vanaf een parkeerplaats of bushalte.
Medicijnen
Regel ruim van te voren dat je genoeg medicijnen hebt voor de vakantie. Zorg ook dat je wat extra hebt. Als er iets mis gaat met de terugreis waardoor je later thuis bent is het belangrijk dat je genoeg medicijnen hebt. Daarnaast is het fijn om ook thuis nog genoeg voor een paar dagen te hebben liggen, zodat je op de je eerste dag thuis niet meteen naar de apotheek hoeft. Ga ook uit van een slechte periode. Als je bepaalde pijnstillers niet iedere dag slikt is het toch slim om voor iedere dag mee te nemen. Er is niks vervelender om er op vakantie achter te komen dat je eigenlijk meer pijnstillers nodig hebt dan dat je bij je hebt.
Daarnaast is het voor het buitenland belangrijk dat je een medicijnpaspoort regelt. Het liefst in het Engels. Voor bepaalde medicijnen zoals zware pijnstillers en kalmerende tabletten is het ook slim om een Engelstalige doktersverklaring te hebben. In sommige landen zijn dit namelijk verboden middelen en zo’n verklaring kan een hoop gedoe voorkomen.
Verwachtingen
Als je op vakantie gaat wil je het liefst ook vakantie van het ziek zijn. En je wilt natuurlijk ook graag zoveel mogelijk plekken bezoeken en niet constant moeten rusten. Toch is dat lang niet altijd realistisch, meestal niet zelfs. Probeer dus voor de vakantie je verwachtingen aan te passen. Houd er rekening mee dat je nog steeds last van je klachten hebt en dat je niet alles kan doen wat je zou willen doen. Bereid je reisgezelschap hier ook op voor. Niets is zo vervelend als ruzie krijgen omdat je minder kan dan dat iedereen denkt. Maak hier van te voren dus afspraken over. Als je de anderen niet teveel wilt beperken kan je ook afspreken dat ze soms een dagje zonder jou weg kunnen. Dan kan jij lekker bijkomen en een hele dag alleen maar aan jezelf denken.
Dit zijn tips voor vakanties vanuit mijn eigen ervaring. Ik heb ieder jaar weer iets nieuws geleerd waardoor de vakanties nu steeds beter gaan. Ik hoop dat jullie iets aan mijn tips hebben en kunnen genieten van jullie vakantie. Op vakantie als chronisch zieke kan namelijk heel fijn zijn, het kost alleen wat meer voorbereiding.
Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |
Fijn artikel dit! Denk dat heel erg veel mensen hier iets aan zullen gaan hebben. 🙂
Liefs Kim
Ik hoop het!
Ja, heel herkenbaar vind ik dit. Ik ben ook iemand die ondanks chronische ziekte toch op reis probeert te gaan. Ik kom altijd zieker terug dan hoe ik vertrok, omdat ik het ginds dan toch moeilijk heb om me aan mijn grenzen te houden. Ik wil dan altijd te veel zien en doen. Maar tegenover gezonde mensen doe ik natuurlijk heel weinig, ook daar, dus wat betreft het hebben van verwachtingen: dat vind ik een heel belangrijk punt. Je ziekte gaat mee op vakantie, willen of niet. Maar toch doet het deugd om eens in een andere omgeving te zijn!
Ik kom inderdaad ook vaak zieker thuis, maar het ik vind het waard om eens ergens anders dan thuis te zijn!