Vuile en schone pijn; de invloed van gedachten en emoties

Tijdens mijn deeltijdbehandeling bij Altrecht kreeg ik o.a. uitleg over hoe pijn werkt. Op een dag ging het bij ACT (Acceptance and Commitment Therapy) over vuile pijn en schone pijn. Het klinkt misschien wat vaag, want wanneer is pijn schoon? Mij heeft het veel inzicht gegeven en ik probeer het ook toe te passen als ik veel pijn heb.

Pijnbeleving

Belangrijk is dat pijn niet meer of minder wordt door bepaalde gedachten of emoties. Je kunt de pijn echter wel erger beleven. Vergelijk het met slecht weer. Als je vrolijk bent is het nog steeds slecht weer, maar dan heb je er minder last van dan als je al chagrijnig bent. Het weer is niet anders, maar je beleving van het weer is anders. Zo gaat dat ook met pijn. Negatieve gedachten en emoties kunnen als het ware ervoor zorgen dat je meer lijdt onder pijn. Als je hier bewust van bent kan je proberen om dit bij te sturen. De pijn vermindert niet, maar de manier waarop je ermee omgaat wel.

Vuil of schoon?

Vuile pijn en schone pijn klinkt vaag, dus wat is het? Schone pijn is de pijn zelf, pijn zonder de gedachten en emoties. Vuile pijn zijn de gedachten en emoties rondom de pijn. Dus stel je moet een afspraak afzeggen omdat je veel pijn hebt. De pijn waardoor je de afspraak af moet zeggen is de schone pijn. Daarna kan je gefrustreerd/boos/verdrietig zijn of je gaat piekeren over hoe het nu verder moet, denken dat de pijn je leven verziekt. Misschien zeg je zelfs toekomstige afspraken af omdat je denkt dat het toch allemaal niet kan. Dat is de vuile pijn. En die vuile pijn zorgt ervoor dat je een stuk meer lijdt onder de schone pijn.

Acceptatie

Uiteindelijk draait het om accepteren. Accepteer de schone pijn, waardoor de vuile pijn minder wordt. Ja de pijn is rot, maar het helpt niet om er tegen te vechten. Dat is onwijs moeilijk, maar als het lukt zal je merken dat het helpt. Als ik bij iemand op bezoek ben en een pijnaanval krijg is dat kut. Het bezoek kan echter nog wel steeds leuk zijn. Maar wat als ik boos word op de pijn? Denk dat de pijn mijn bezoek verpest? Mezelf terugtrek uit het gesprek? Dan is het bezoek opeens een stuk minder leuk en lijd ik meer onder de pijn. Accepteren dat ik pijn krijg tijdens het bezoek en daar met compassie naar kijken zorgt ervoor dat je meer kunt blijven genieten van het bezoek. Je voelt de pijn en daar hoef je echt niet vrolijk van te worden, maar je laat je ook niet ondersneeuwen door de negatieve gedachten en emoties die de pijn oproepen.

Observeren

Wat mij heeft geholpen is het invullen van een observatieformulier. Toen zag ik in dat ik regelmatig last heb van vuile pijn. Ik roep altijd dat ik mij niet wil laten beperken door de pijn, maar ik ontdekte nu dat ik de pijn wel vaak dingen laat verpesten. Nu weet ik welke gedachten, maar ook wel gedrag, ik heb waardoor ik ze tijdig herken. Ik probeer dan met compassie naar de pijn te kijken ipv er tegen te strijden, zodat ik naast de pijn niet ook nog hoef te lijden onder mijn negatieve gedachten.

Als je zelf ook jouw vuile en schone pijn wilt observeren kan je hier een formulier downloaden. Dit heb ik gebaseerd op het schema dat ik bij therapie heb gekregen.

Had jij al wel eens van vuile en schone pijn gehoord?

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

3 gedachten over “Vuile en schone pijn; de invloed van gedachten en emoties”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.