Waarom praat ik zo graag over mijn chronische ziektes?

De titel van dit bericht is een beetje overdreven. Nu lijkt het net alsof ik gelukkig word van het praten over mijn ziektes en dat ik niets anders doe. Dat is natuurlijk niet zo, maar ik heb er geen moeite mee om over mijn gezondheid te praten. Chronisch ziek zijn kan een behoorlijke impact op je leven hebben en het helpt mij om erover te schrijven en te praten. Daarnaast vind ik het belangrijk om er open over te zijn en mijn ervaring in te zetten om anderen te helpen. Dit is dan ook een van de redenen waarom ik blog.

praten over chronisch ziek zijn

Naast mijn eigen blog en gesprekken in het dagelijks leven doe ik nog veel meer. Ik schrijf regelmatig gastblogs en reageer op vragen van andere chronisch zieken op social media. Op dit moment liggen er twee tijdschriften in de winkel waarin ik mijn verhaal deel; GezondNu (april nummer) en Viva (nummer 12). Tenslotte ben ik sinds deze week lid van het promoteam van All of me. Deze organisatie is voor en door jongeren met een chronische beperking. Het promoteam kan gaan praten met mensen en organisaties die jongeren naar All of me kunnen verwijzen, maar ook direct met jongeren. Het varieert van presentaties geven tot een beursstand bemannen; alles kan.

Ik merkte dat veel groepen voor chronisch zieken erg waren ingesteld op de strijd wie het meest zielig was. Daar schreef ik eerder ook al een blog over. Daardoor hing er een negatieve sfeer en ga je jezelf al snel zielig vinden. Ook viel mij op dat veel jongeren hun chronische ziekte het liefst geheim houden, omdat ze niet anders behandeld willen worden. Die 2 dingen hebben mij uiteindelijk geïnspireerd om mijn verhaal vaker te gaan delen. Want ja, ik ben chronisch ziek, maar ik heb daarnaast ook nog een leuk leven. Ik ben niet zielig en ik kan nog steeds genieten. Ik ben in sommige dingen beperkt, maar waarom zou ik mij daarvoor moeten schamen? Mensen hebben juist alleen maar respect voor me als ik open en eerlijk ben.

praten over chronische ziektes

Bij All of me ontdekte ik dat ik niet de enige jongere ben die positief in het leven wil staan. Ik ben vooral actief in de geheime Facebookgroep en daar hangt een hele fijne sfeer. Het zijn voor het grootste gedeelte jongeren die denken in mogelijkheden. Als je een probleem plaatst krijg je steun en praktische adviezen, heel fijn. Maar er is ook ruimte voor grapjes en leuke dingen. De groep op Facebook voelt voor mij hetzelfde aan als mijn blog. Er is ruimte voor leuke dingen, tips, maar ook om even je ei kwijt te kunnen. Dus als je daar behoefte aan hebt raad ik je aan om ook lid te worden van All of me! Wil je wel je verhaal kwijt, maar heb je geen behoefte aan een groep? Dan kan je natuurlijk ook altijd een gastblog voor mij schrijven.

Hoewel het moeilijk kan zijn om voor het eerst open te zijn over je chronische ziekte kan ik iedereen aanraden om er geen geheim van te maken. Als mensen weten waar je last van hebt kan je vaak ook eerder rekenen op begrip. En het is altijd fijn om bij iemand steun te zoeken die weet wat er speelt.

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

4 gedachten over “Waarom praat ik zo graag over mijn chronische ziektes?”

  1. Ik ben het helemaal met je eens dat je je niet moet schamen voor je (chronische) ziekte. Je bent net als ieder ander en het kan je alleen maar sterker maken is mijn mening! Heel veel mensen moeten inderdaad zieliger zijn dan een ander. Daar ben ik het overigens totaal niet mee eens, iedere situatie is even vervelend. Het is ook een manier waarop je met je ziekte omgaat en ik denk inderdaad dat je door een positieve instelling veel meer kunt bereiken en veel beter met je (chronische) ziekte om kunt gaan! Knap van je! 🙂

    Beantwoorden
  2. Interessant om te lezen hoe jij daarin staat 🙂 ik herken wat je zegt over het zien van Wedstrijdje Zielig doen, of alles juist geheim proberen te houden. Hoera voor de gesloten, positieve fb groepen! Weet zelf eigenlijk ook pas kort hoe open ik over alles wil zijn, vooral in het echte leven. Online is het toch net iets makkelijker om je verhaal te doen ^_^

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.