Wat is een conversiestoornis?

In het artikel waarin ik toegaf dat ik een conversiestoornis had legde ik al kort uit wat een conversiestoornis inhoudt. Toch kreeg ik nog veel vragen wat het nou precies is. Een conversiestoornis is namelijk zo onbekend dat zelf mensen in de medische wereld niet weten wat het is. Daarom dit artikel. Ik zal proberen om zo goed mogelijk uit te leggen wat een conversiestoornis is.

wat is een conversiestoornis

In het kort
Zoals ik zei is een conversiestoornis relatief onbekend. Dat komt omdat minder dan 1% van de bevolking een conversiestoornis heeft. Bij een conversiestoornis ligt de oorzaak vaak bij acute stress. De hersenen schakelen dan als het ware (bepaalde) lichaamsfuncties uit zodat je de stress niet ervaart. De signalen die de hersenen stuurt komen niet over.

De DSM-IV (gids voor psychische ziektes) classificeert het als een somatoforme stoornis. Het is een echte stoornis. Ook al werken de spieren en zenuwen nog perfect, je lichaam reageert niet meer. Je doet het niet express, je doet niet alsof. Dat is een groot verschil tussen een conversiestoornis en een bijvoorbeeld simulatie stoornis. Het lastige is dat er nog geen bewijs is voor een conversiestoornis. Het is een naam voor bepaalde klachten die nog niet onder een andere ziekte of stoornis vielen. Maar er zijn nog geen dingen in de hersenen gevonden die bij mensen met een conversiestoornis anders zijn dan bij gezonde mensen. Wel is bekend dat mensen met depressie, ptss, borderline of een andere persoonlijkheidsstoornis een grote kans hebben om een conversiestoornis te ontwikkelen.

Symptomen
Een conversiestoornis lijkt vaak op een neurologische ziekte. Het is dan ook lastig om de stoornis vast te stellen. De meeste mensen krijgen een neurologisch onderzoek waar vervolgens niets uitkomt. Het kan dan ook wel even duren voordat de diagnose gesteld is. Een probleem hierbij is ook dat er verschillende symptomen zijn, maar dat lang niet iedereen dezelfde problemen heeft. Zo kan je last hebben van:

* Flauw vallen
* Op epilepsie lijkende aanvallen
* Verlammingen aan ledematen of een deel van het lichaam/gezicht, tijdelijk of langdurend
* Tijdelijk doof zijn
* Tijdelijk blind zijn
* Tijdelijk niet kunnen praten
* Verkrampingen

Kenmerkend is dat reflexen nog gewoon werken en dat tijdens het slapen ook het lichaam normaal functioneert. Stel dat je al 3 weken je been niet kan bewegen, dan kan je die tijdens het slapen wel gewoon bewegen. Maar zodra je wakker wordt is hij weer ‘verlamd’.

Behandelingen
De oorzaak van een conversiestoornis is psychisch. Daarom bestaat de behandeling ook uit psychotherapie, cognitieve gedragstherapie of hypnotherapie. Je kan op die manier leren omgaan met stress en angst of een trauma verwerken. Door de triggers van de conversiestoornis te verminderen krijg je als het goed is minder last van de conversiestoornis. Zo kan het zijn dat je na 3 jaar verlamming eindelijk weer kunt lopen. Of dat je minder vaak last heb van aanvallen. Er zijn zelfs mensen die dankzij deze therapieën helemaal geen last hebben van hun conversiestoornis.

Als je last heb van verlammingen kan ook fysiotherapie een goede behandeling zijn. Want ook al werken je spieren nog gewoon verslappen ze wel als je ze langere tijd niet kunt aansturen. Een fysiotherapeut kan met je oefenen waardoor je spieren niet compleet verslappen.

Als jullie nog meer vragen hebben over een conversiestoornis beantwoord ik ze graag voor je!

liefs


Volg mij ook via Facebook | Twitter | Instragram |

4 gedachten over “Wat is een conversiestoornis?”

  1. ik had er nog nooit van gehoord. Als je zo de symptomen leest zou je inderdaad denken aan iets van ms ofzo. Lijkt me een hele vervelende ziekte! Sterkte ermee!

    Beantwoorden
  2. Sorry.. misschien dat er in die tijd wat veranderd is.. maar wil toch even reageren op t feit dat een dissociatiestoornis het zelfde zou zijn als een conversiestoornis, het zijn absoluut 2 verschillende dingen!

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.